top of page

Welke therapieën helpen na mishandeling? Deel 4


Wat heeft iemand nodig? Hoe nu verder? In het vorige blog heb ik e.e.a. verteld over het hervinden van de macht en de kracht. Heel belangrijk het is om eerst te werken aan je zelfbeeld. En ik heb iets verteld over het werken met delen. Hoe zou het voor jou zijn als je in gesprek kan gaan met dat deel wat continu Ja maar... zegt. Of dat deel dat maakt dat je heel angstig bent... Of dat deel dat van mening is dat je het nog beter moet doen?


Daarnaast is het ook mogelijk om veel meer met je onbewuste te werken. Dat je op zoek gaat naar je hulpbronnen of naar de mogelijke blokkades. Dat je gaat kijken naar wat je onbewuste je kunt vertellen en hoe die je kan helpen. Je onbewuste is immers een veel groter stuk van wat je doet en voelt. Hoe logisch is het dan om op dit onbewuste niveau te werken aan heling. Dat kan door middel van een klassieke geleide hypnose. Maar ook door middel van dagdroom-therapie en door te werken met de symbolen die je tegenkomt in jouw fantasie en droomwereld. Of door te kijken naar een (terugkerende) droom. Je onbewuste verwerkt namelijk heel veel in je dromen.

Over hypnose zijn er veel misvattingen. Nee, je gaat geen dingen doen die je niet wilt, je gaat niet tokkend als een kip de deur uit. Je komt in een soort slaap-achtige staat waarin je veel meer tegen en met je onbewuste spreekt. Want je bewuste legt je vaak allerlei regels op, overtuigingen, dingen die moeten, of hoe het zou moeten. Met hypnose ga je daar als het ware omheen. Je bent er maar toch niet helemaal. Je kunt met mij praten en je kunt gewoon stoppen als je dat zou willen. Voor mensen die het lastig vinden om de controle te verliezen of die het lastig vinden zich over te geven, je hebt nog steeds controle. Je kunt het vergelijken met mediteren of de laatste 5 minuten van de Yoga-les waarbij je in slaap kunt vallen! Je kunt nieuwsgierig zijn naar hoe diep de trance kan zijn...


Vervolgens kun je werken aan het verwerken en helen van het trauma. Er is immers een getraumatiseerd deel, een gekwetst en gebroken innerlijk kind. Dat kleine kind wat geen ruimte kreeg, geen stem had, wat niet gehoord werd en waarvan de behoeftes niet werden vervuld. Het kan daarom zijn dat een dergelijk deel in bepaalde situaties heel erg de aandacht opeist en de controle overneemt. Bijvoorbeeld bij het aangaan van een nieuwe relatie. Dan kan het zomaar zijn dat je je ineens heel onzeker voelt, dat je geen keuzes durft te maken, dat je heel heftig reageert op bepaalde situaties, dat je je plotseling heel klein kunt voelen. Dan kan het zijn dat dat kleine kind de kop opsteekt, dat je reageert zoals je dat als klein kind zou doen. Dat je doet wat je als kind deed of voelt wat je toen ook voelde. Daar kun je helemaal niets aan doen op zo’n moment, dat is een volledig automatische impuls. Maar met Innerlijk Kind werk kun je dit wel degelijk veranderen. Zodat je in de toekomst wel kunt reageren vanuit je volwassen Ik. En niet geheel onbelangrijk, dat je je eigen innerlijk kind kunt helen…


Innerlijk Kind werk is prachtig maar het vraagt ook extra zorg en aandacht. Dit kun je niet zomaar "even doen". Want als je het kind iets beloofd en je doet het daarna niet, dan kun je het Innerlijk Kind nog meer beschadigen en wederom kwetsen in datzelfde stuk van Niet gezien en Niet gehoord worden. Het gevoel van Niet belangrijk genoeg zijn wordt dan juist versterkt in plaats van geheeld. Innerlijk Kind werk vraagt heel veel begrip en soms ook veel geduld.

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben of als je wilt praten, bel of mail mij.

Wees lief voor jezelf...

Je bent niet alleen, je hoeft het niet alleen te doen.

Je bent niet gek, je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page