top of page

De inspirerende lessen van Michelle ObamaWat een ongelofelijke belevenis! Ik was erbij in de Ziggodome waar de voormalige FLOTUS twee uur lang werd geïnterviewd. Als je het hebt over Presence dan kun je stellen dat zij dat heeft. Ze weet je te boeien en te raken en het verhaal herkenbaar te laten zijn voor zo velen.

Toen ik thuis kwam heb ik direct een aantal dingen opgeschreven die ik wilde onthouden. In die twee uur heeft ze veel meer gedeeld maar deze wil ik graag met jullie delen:


When they go low, we go high.

Je herkent het vast wel, mensen die achter je rug om dingen zeggen. Of je kwetsen met als doel je te kwetsen. Michelle Obama had dat veelvuldiger en grootser dan ik mij kan voorstellen. Maar het gevoel van pijn, de kwetsuur die het achterlaat, elke sneer is als een snee op je ziel. "It cuts everytime..." is wat Michelle zei. En dat klopt. We zijn nou eenmaal mensen, mensen die voelen. Maar in plaats van reageren, reageerde ze juist niet. "When they go low, we go high." Vrij vertaald, je kunt erboven staan. Toen het mij overkwam, was dat het moeilijkste wat ik toen gedaan heb, niet reageren. Hoewel alles in je lijf zegt en alles wil reageren en ook wil uithalen. Dat je de ander ook wil kwetsen zoals jij bent gekwetst. Het levert alleen niets op. Uiteindelijk ben je dan precies aan het doen wat de ander deed en dat maakt dat het alleen maar erger...


Teach, educate, everything is possible!

De oplossing voor veel dingen is dat je eerst moet leren, voordat je iets kunt veranderen. En met onderwijs, met lessen kun je zoveel bereiken! Ook sprak ze over reizen, reizen als teachings. Ga de wereld verkennen, laat je kinderen andere culturen zien. verbreed je horizon en je kennis. De wereld waarin je leeft stopt niet bij de stadsgrens. Mijn man en ik zeggen altijd: "Travel as much as you can, as far as you can, for as long as you can." Als je een vergelijk trekt naar mijn werk, waarin je als therapeut eigenlijk ook de mensen leert het anders te doen. Dat daar de sleutel ligt voor in eerste instantie natuurlijk persoonlijke groei maar als gevolg daarvan zal de wereld steeds een beetje mooier worden. Tenminste, dat is mijn mening!


Marriage is sometimes hard

Ze verteld hoe belangrijk is het om onze kinderen te laten zien dat het leven in een relatie niet altijd rozengeur & maneschijn is. Dat niemand je verteld dat een huwelijk soms best zwaar is. Zeker als er kinderen komen! Of als je partner aan zijn carrière werkt en jij even een stapje terug moet doen. Michelle Obama zei "Marriage is not the pretty picture you see in the magazine. Don't quit because it's hard, work hard to make it better." Voor mij heel herkenbaar. Jaren geleden toen mijn man aan het begin stond van zijn carrière die hij nu heeft, was het voor ons afzien. Twee kinderen, een baby on the way, een verbouwing, een crisis waardoor ik geen werk meer had en ook nog een stapje terug doen, zodat hij een stapje meer kon doen en heel veel weg was... Dat was niet makkelijk, dat was echt heel moeilijk. Ons huwelijk stond onder druk. Je weet even niet meer waarom je elkaar ook alweer leuk vond. Maar ook dat ging voorbij. Dat is de les, ook voor ons. Je kunt ook weer naar elkaar toe komen. En daarna kwam een periode dat ik zei "Nu ben ik aan de beurt." Dat is de periode geweest dat ik weer terug de schoolbanken in ging om mijn droom achterna te gaan.
You belong in that chair

Laat je nooit vertellen dat je ergens niet thuis hoort. Vanwege je opleiding, je huidskleur, je geloofsovertuiging. "You have the right to be heard. You have the right to be there." Je hebt het recht om gehoord te worden. Je hebt het recht hier te zijn... Ga je droom achterna, grote kans dat dat de reden is dat je op deze aarde bent.


Tell your story

Iedereen heeft een verhaal te vertellen. En je bent niet meer of minder bijzonder dan Michelle Obama. En misschien is het jouw verhaal waarin andere mensen zich herkennen en ervan kunnen leren hoe jij het hebt gedaan. Michelle verteld over haar jeugd, de problemen, de zware tijden en over opvoeden. Ook ik heb een verhaal. Ik heb het wel eens verteld, maar eigenlijk hou ik het nog teveel voor mezelf. En waarom? Om anderen niet te kwetsen. Om anderen niet in verlegenheid te brengen. Omdat ik het ook heel spannend vind... Mijn jeugd van mishandeling en misbruik. Hoe dit mijn leven heeft beïnvloed en hoe ik dit nu gebruik om er iets positiefs mee te doen.


I am becoming...

En dan de testimonials van al die mensen die vertellen wat zij (zijn ge-)worden. Inspirerende woorden van allerlei verschillende mensen en hoe zij vechten voor rechten, hoe zij een voorbeeld (willen) zijn voor anderen. Wat zij deze wereld willen brengen. Wat zij deze wereld gaan geven. Geloof in jezelf. Wees trots op wie je bent en wat jij kunt brengen. Het zet je aan het denken. Wat ga ik de wereld brengen? Wat is mijn verhaal? Ik? Ik ben de "Teacher" en mijn missie is het leven van zoveel mogelijk mensen beter, mooier en leuker maken door ze te leren hun eigen stem en eigen kracht te (her)vinden.

De start van de avond was een vraag die ik je nu aan het einde ga stellen:


WHO ARE YOU BECOMING?


Wil je meer zien van die avond? Hieronder een compilatie van de avond!40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page