De lessen uit de natuur... Loslaten!


Als je wilt dat er iets nieuws ontstaat, of het nu gaat om een nieuwe eigenschap of een nieuwe relatie, of dat de manier of vorm van de relatie veranderd, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen. De natuur is daar een heel goed voorbeeld van.

De stappen die je kunt herkennen in de natuur zijn: Het gaat groeien. Nog heel voorzichtig ontstaat daar iets, iets nieuws. Het wordt groter en zoekt zijn weg. Er komt een moment dat het gaat bloeien. Soms is het groeien na het bloeien klaar om de nieuwe zaadjes te planten, soms ontstaat er eerst iets nieuws voordat er iets anders kan komen.

Dan komt de herfst... Loslaten van oude gewoontes. Loslaten van oude overtuigingen, wensen en ideeën. Loslaten van kinderen, ouders, vrienden, ex-en, werk, etc. Dat voelt misschien in het begin heel onwennig en kaal. Het voelt misschien aan als pijn, hartenpijn of lichamelijke pijn. Pijn en verdriet om wat was, om wat je had gewenst, of om het gemis, die lege plek.

Maar als je je aandacht richt op de plek waar het blad zat, kun je een nieuw begin gewaar worden. Heel voorzichtig ontstaat daar iets. En als je je blijft richten op de bladeren op de grond, ontneem je het nieuwe, de energie om te kunnen en mogen groeien. Loslaten gaat niet om het verlies van je oude bladeren maar om het laten groeien van iets nieuws. Met als beloning het nieuwe fruit...

Het gaat niet over het loslaten van het oude, het gaat over het ontvangen van het fruit...

Als je hier klaar voor bent, gaat het loslaten in dit proces veel meer vanzelf. Omdat je focus ligt op groei en de beloning, de belofte van iets nieuws.

Marga Hogenhuis


18 keer bekeken0 reacties
Niet gevonden wat je zocht? Probeer de zoekmachine:

De praktijk:

Praktijk Vaillantlaan

Jan Olphert Vaillantlaan 70

1086 ZA  Amsterdam IJburg

06-36541819

PIT Praktijk Amsterdam Noord

Mariahoevepad 1

1035 WH  Amsterdam Noord

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon

Aangesloten bij:

© copyright 2020 Marga Hogenhuis

Licentienummer 190091R

Lidnummer: 18018