top of page

Verhuizen; 10 tips om te ont-spullen en de stress te verminderen...

Ben je van plan te verhuizen? Ga je binnenkort verhuizen? Wil je ont-spullen? Verhuizen staat in de top 3 van meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven. En oorzaak van vele ruzies en scheidingen. Mijn moeder zei "Als je een verhuizing en verbouwing overleeft, dan kun je samen alles aan. "Hier wat tips om de verhuizing goed door te komen!Wij zijn een paar weken geleden opnieuw verhuisd. En ik zeg opnieuw omdat het nog geen 2,5 jaar geleden was dat we dat hadden gedaan. Het huis wat we toen achterlieten is een huis waar wij 15 jaar hebben gewoond. Hier zijn de kinderen opgegroeid en hebben ze de basisschool doorlopen, hier is de jongste van de 3 kinderen geboren. Hier zijn 3 kinderen opgegroeid van baby naar jong volwassene. En je hoeft geen Einstein te zijn om je te beseffen wat een spullen je kunt verzamelen in 15 jaar tijd. Van fotoboeken tot kinderspeelgoed, van oude encyclopedieën tot trouwjurk en van oude hobbies (kralen en fimo-klei) naar nieuwe hobbies (handlettering en zentangle...)


Het huis was een thuis voor ons geweest voor vele jaren en het inpakken ging bij mij gepaard met een heel proces van loslaten. Ik hield vast aan spullen omdat het een herinnering had, ik hield vast aan spullen omdat ik het had gekregen van iemand. Ik hield vast aan spullen omdat ik het zonde vond om weg te gooien. Ik hield vast aan spullen omdat ik het misschien nog nodig zou kunnen hebben. Ik hield vast aan spullen omdat ik emotioneel verbonden was aan spullen...


Veel mensen die een trauma hebben meegemaakt of weinig geld hebben (gehad) zullen dat misschien herkennen. De waarde van spullen zit niet in het geld maar in de emotionele lading die het heeft.


Je herkent een verzamelaar aan de volgende zinnen:

  • Misschien ga ik het nog passen als ik wat ben afgevallen

  • Ik heb 3 maten in de kast want ik ben een jojo

  • Misschien heb ik het nog nodig (ooit, misschien, wellicht)

  • Dit is nog prima, het is nog helemaal heel/compleet/nieuw in doos (als het nog nieuw in de doos zit na al die jaren is het helemaal duidelijk dat het weg kan!)

  • Dit kan ik niet weggooien, het leeft nog, het is nog niet dood (plantje met meer dode takken dan levende, en inmiddels is de gehele zolder een sanctuary voor uitgebloeide orchideeën)

  • Ik kan het niet wegdoen want het doet het nog (de oude TomTom, computerscherm, Nintendo Gameboy, ...)

Ontspullen, hoe pak je het aan?

Voordat we gingen inpakken heb ik de hele serie van Marie Kondo op Netflix 2x gekeken en mij gerealiseerd dat ik ook dat proces aan moest gaan met mijzelf. Ik had hier iets te leren. En toen ging ik aan de slag... "We beginnen op zolder." zei mijn man. Dat snapte ik wel. Daar lag alles wat in ons dagelijks leven niet nodig was. Daar lag alles wat ik niet weg kon gooien en nergens anders paste. Daar lag een heel leven aan spullen...


Maar net als in de afleveringen van Marie Kondo begon ik met mijn kleding. Dat was overzichtelijk. Daar kon ik stapsgewijs vooruit bewegen zonder aan hele emotionele stukken te hoeven werken, dacht ik. Een goede proefronde zal ik maar zeggen. En toch voelde ik al direct weerstand om spullen weg te moeten doen. Een jurk die mijn moeder voor mij gemaakt had, meerdere t-shirts van concerten die we hadden bezocht, een jeans die net niet meer paste maar ik zou vast nog een keer wat afvallen en dan zou ik hem weer passen... Eigenlijk liep ik hier al direct tegen mijn issues aan. Hoe dan? Hoe moet je dan loslaten? De techniek die Marie Kondo toepast is om te voelen wat het kledingstuk doet voor jou. "Does it spark Joy?" vraagt ze. Maakt het je blij en gelukkig? De jurk die mijn moeder had gemaakt, maakt die jurk mij blij? Niet echt. Hij is al minstens 5 jaar oud en al even zo lang uit de mode. Waarom hou ik er dan aan vast? Om een ander niet te kwetsen. Om een ander niet teleur te stellen. Blijkbaar is dat dus een regel waar ik mij aan wil houden. Alle spullen die ik ooit van iemand heb gehad nooit weggooien want misschien worden ze dan wel boos of zijn ze teleurgesteld, in mij... Dus achter het willen vasthouden, zit een laag pijn, verdriet, verlangen of angst. Als je dat begrijpt, dan hebben de spullen geen grip meer op je en kun je de regie weer in eigen handen nemen.


Misschien heb ik er ooit, in de toekomst, over een paar jaar, nog wat aan...

Dan is er nog de reden dat het niet kapot is of dat het eigenlijk nog goed is. Dat kan om een kledingstuk gaan maar ook om een apparaat of een gebruiksartikel. En dit is wat ik mijn vader ook wel zie doen. Het werkt nog dus gooi ik het niet weg. Daar heb ik blijkbaar ook last van. Wat ik toen deed was echt goed kijken of iemand anders er nog wat aan heeft. En kijken met andermans ogen, niet met je eigen ogen. Die zien namelijk iets heel anders. Wat zou je ermee doen als je dit in de winkel zou vinden? Zou je het dan kopen? Zo ja, dan zou je het kunnen doneren aan de kringloop of verkopen op Vinted. Kleding met vlekken erop, tassen met kale schouderbanden en bovenkanten, verkleurde schoenen, kapotte spullen. Niemand gaat dat aantrekken. Niemand gaat dat kopen. Niemand gaat het nemen, zelfs niet als het gratis is. Dat mag in de kleding bak. Daar wordt het gerecycled tot iets nieuws. Of gooi het weg. Mijn moeder wordt er niet blijer van als mijn huis uit elkaar ploft van spullen die ik nooit meer gebruik en alleen maar hou "omdat ik haar anders teleurstel" of "voor het geval dat."


Word je hier echt blij en gelukkig van?


"Does it spark JOY?" vraagt Marie Kondo. Wat ook een eye-opener voor mij was, dat ze uitlegde dat wij vaak spullen dragen/hebben "omdat het gemakkelijk is" "Omdat het er is." Niet per se omdat het mooi is of omdat het je blij maakt. In die categorie had ik ook best veel spullen! Ook daarin moest ik eerlijk zijn tegen mezelf. Is die jas echt mooi of is het gewoon praktisch? Is die tas echt een toevoeging aan mijn outfit of is het gewoon makkelijk want alles past erin? Om te voelen wat echt blij maakt, kies je een tas, paar schoenen, kledingstuk wat je echt blij maakt. Dat is je eik-punt van blijheid. Ik heb een King Louie jasje met prachtige kleuren, borduursels op de achterkant. Als ik dit jasje vastpak dan voel ik gelijk Ja dit vind ik zo'n mooi jasje! Hier wordt ik echt blij van! Dus als ik dan een ander kledingstuk vasthou, en ik niet dezelfde blijdschap voel, dan kan ik dat wegdoen. Op die manier blijven er alleen stukken over waar je echt van gaat glimlachen als je het alleen al vastpakt. Hier een foto van de jas die mij blij maakt!


Boeken, boeken en nog meer boeken...

Dan je boeken. Wij hadden kasten vol met boeken. Stapels romans, detectives, studieboeken, management boeken, selfhelp boeken, creatieve boeken, kookboeken... Ik hou van de geur van boeken!


Welke ga je echt nog een keer lezen? Welke ga je zeker niet nog een keer lezen? Is een e-reader een oplossing voor al dat papier? Is een luisterboek wellicht een optie? Misschien kun je het eens proberen. Ik heb het in eerste instantie alleen gedaan tijdens de vakanties. Het scheelde mij een paar kilo in de koffer!


Nu koop ik eigenlijk alleen nog boeken die ik nog eens wil openslaan of nakijken/lezen. De rest luister ik of koop ik als e-book.


Er zijn daarna heel wat vuilniszakken met spullen naar de kringloopwinkel gegaan en heel veel andere goede spullen hebben wij weggegeven aan vrienden en familie.


De concert t-shirts heb ik gehouden, die zitten en een speciaal mandje met memorabilia! En sommige ben ik gaan dragen, hoe leuk is het om een trui aan te trekken met John Mayer erop, of te slapen in een t-shirt van de Dixie Chicks!


Nu met de tweede verhuizing vlak na de vorige, hebben we toch weer heel wat spullen verzameld en ook kwamen we tot de ontdekking dat we nog steeds heel veel konden missen en wegdoen. Deze keer ging dat een stuk makkelijker en koste het mij minder moeite en heb ik niet één traan gelaten! We realiseerden ons dat het eigenlijk best goed is om weer te ont-spullen.


Ga je verhuizen of heb je behoefte om eens goed de bezem door je spullen te halen? Dit zijn mijn tips:


Tip 1

Begin op tijd of neem de tijd. Wij hadden de luxe dat we de eerste keer 6 maanden de tijd hadden om op te ruimen en uit te zoeken. De tweede keer moest het iets sneller en hadden we 4 maanden de tijd. Dus wij deden elk weekend een deel. Dan is het ook niet zo overweldigend en veel in één keer.


Tip 2

Ook als je niet gaat verhuizen maar je wilt ont-spullen, pak het dan per onderdeel aan. Niet per ruimte maar per soort. Dus begin met alle schoenen. Schoenen in de gang, bij de achterdeur, in je (slaap) kamer, kledingkast, etc. Welke draag je nog en waar wordt je echt blij van? Wat is gewoon praktisch en wat is kapot? Dan kleding. Alle kleding, zomerkleding, winterkleding, op de groei, op de krimp, voor feestjes en partijen. Welke draag je nog en waar wordt je echt blij van?


Tip 3

Sorteer je spullen in wat maakt je echt blij en je wilt behouden. Verkoop wat nog goed is of geef het weg. Die spijkerbroek/jurk/blouse die niet meer past, doe het weg. Als je bent afgevallen, trakteer jezelf op een mooie nieuwe. Ben je aangekomen of is je lichaamsbouw veranderd? (zoals bij mij het geval is sinds mijn overgang) Pas je kleding aan, je wordt er niet blij van iets aan te trekken wat niet (meer bij je) past. Als je moeite hebt met verspilling, ga dan naar een tweedehands winkel. Er zijn dus 3 keuzes: Houden wat je echt blij maakt, verkopen/doneren en weggooien. Meer opties zijn er niet!


Tip 4

Betrek je kinderen bij het proces van uitzoeken en weggooien (als je kinderen hebt natuurlijk) . De eerste keer dat wij gingen verhuizen had ik heel veel knuffels van mijn dochter gedoneerd. Dat heeft ze mij nooit vergeven!


Tip 5

De emotionele waarde van mensen en periodes in je leven, zit niet in de spullen. Je hoeft niet alle oude zooi van je opa en oma te bewaren. Soms gaat dat niet in 1x. We hebben meubelstukken nog wat langer zelf gebruikt voordat we er afscheid van konden nemen en het oude servies gebruiken we bij feesten en partijen nog steeds. Ik heb stukjes van mijn opa's batik overhemd die ik ga inlijsten als 4-luik. Ik heb niets aan zijn oude overhemden. Maar deze lijstjes krijgen een mooi plekje in ons nieuwe huis.


Tip 6

Er zijn ook mensen die van oude kleding iets moois maken zoals mijn buurvrouw Lisa van ons oude huis in Amsterdam Noors. Zij maakt van oude overhemden e.d. nieuwe kinderkleding. Je kunt je kleding dus ook aan haar doneren! Neem eens een kijkje op haar website: Studio Happy DaysTip 7

Neem ook je rust en plan genoeg tijd. Plan een week voor en een week na de verhuisdag. Ik had voor de daadwerkelijke verhuizing een week met niet of weinig afspraken staan zodat ik deze week kon focussen op inpakken. Deze laatste week is toch het hectische van alles want nu moet je ook alle spullen gaan inpakken die je tot dan toe nog elke dag gebruikt. Dus heb ik mijn kinderen gevraagd een koffer te pakken en alles wat ze voor die week nodig hadden, daar in te doen. Schoolboeken, sportkleding, tandenborstel, make-up, ondergoed, etc. De rest ben ik toen gaan inpakken per kamer.


Binnen nu en 2 jaar gaan we nog een keer verhuizen, dan wil ik ook na de verhuisdag een week om te kunnen uitpakken. Dat moest nu tussen de bedrijven door en dat gaf iedereen heel veel stress!


Tip 8

Zorg voor goede en genoeg dozen en inpak materiaal. Goedkope slappe dozen waar niks in kan en wat geen gewicht kan dragen, waren een irritatie en koste mij nog meer werk en stress. Je kunt beter een stevigere doos hebben waar je wel boeken in kan vervoeren dan dat je dezelfde boeken over 10 dozen moet verdelen omdat de doos anders uit elkaar valt!


Tip 9

Maak een kratje o.i.d. met eten en drinken voor de verhuisdag en zet apart. Zorg voor flesjes water, wc-papier, handzeep zodat je iets hebt. Uiteindelijk was alles ingepakt inclusief al de blikjes drinken en bolletjes voor de lunch. Dus moest ik zoeken tussen de dozen en weer nieuwe blikjes drinken en broodjes halen. Zo stom en voor de hand liggend maar toch niet gedaan...


Tip 10

Zorg dat je af en toe stilstaat in het Nu. Je kunt je stressen over van alles. Je kunt je zorgen maken over of je het af gaat krijgen. Je kunt piekeren over de verhuisdag, over het nieuwe huis, of je de juiste keuze hebt gemaakt of niet. Het gaat je niet helpen en het lost niets op. Zorg dat je oplost wat je op kunt lossen (planning, genoeg materiaal hebben, tijd, etc) en de rest is dan blijkbaar niet te controleren. Haal adem en doe een mindfulness oefening.


Wil je 5 eenvoudige mindfulness oefeningen leren die je overal kunt toepassen? Kijk dan eens bij mijn opleidingen: Mediteren kun je lerenNu zijn (bijna) alle dozen uitgepakt en genieten we van het huis en de ruimte! Voor zolang het duurt want hopelijk vinden we binnen nu en 2 jaar die droomboerderij!


Dit was het weer voor nu!

Liefs,

Marga
166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page