top of page

Burn-out: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Burn-out is een veelvoorkomend probleem bij mensen die perfectionistisch zijn, constant onder hoge druk staan of mensen die als kracht hebben mensen te willen helpen. Als je perfectionistisch bent, kan het bijvoorbeeld lastig zijn om werk te delegeren. Als je constant onder hoge druk staat, dat kan op het werk zijn maar ook thuis, bijvoorbeeld als je mantelzorg geeft, of iemand in je directe omgeving is ziek. En als je graag mensen helpt, en je doet dat te veel, te vaak en te lang, kun je zo over je grenzen heengaan dat je het opeens niet meer kan. Dan ben je ineens burn-out en kun je niets meer en wat kun je doen om het te voorkomen?Voordat je burn-out bent, heb je in de aanloop al redelijk wat klachten. Er zijn verschillende symptomen van burn-out. Mensen die lijden aan burn-out en in de aanloop naar een burn-out, kunnen last hebben van:

 • vermoeidheid,

 • slaapproblemen,

 • verlies van eetlust,

 • angstgevoelens,

 • prikkelbaarheid

 • verminderde concentratie

 • emotioneel instabiel

 • onregelmatige cyclus

 • verminderde korte termijn geheugen


Deze symptomen kunnen leiden tot verminderde prestaties op het werk en in het dagelijks leven, en het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven.


Burn-out wordt vaak omschreven als een emotionele en fysieke uitputting die ontstaat door langdurige stress en overbelasting. Het kan leiden tot gevoelens van cynisme, onverschilligheid en afstandelijkheid ten opzichte van het werk en het leven in het algemeen.


Er zijn verschillende manieren waarop je burn-out kunt voorkomen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven, en om voldoende rust en ontspanning te nemen. Het kan ook helpen om regelmatig te sporten en een gezonde levensstijl te behouden.Het is ook belangrijk om stressfactoren te identificeren en deze aan te pakken. Dit kan betekenen dat je je werklast moet verminderen, je prioriteiten moet heroverwegen of een pauze moet nemen van sociale media en andere afleidingen.


Het is ook belangrijk om steun te zoeken bij vrienden, familie of een professional als je merkt dat je symptomen van burn-out ervaart. Praat met iemand over je gevoelens en probeer manieren te vinden om je stressniveau te verminderen.


In conclusie, burn-out kan een ernstig probleem zijn dat veel mensen treft. Het is belangrijk om te weten hoe je het kunt herkennen en hoe je het kunt voorkomen. Door een gezonde levensstijl te behouden, stressfactoren aan te pakken en steun te zoeken bij anderen, kun je jezelf beschermen tegen de negatieve gevolgen van burn-out.


Om je grenzen aan te geven, te leren omgaan met stress en tools voor een leven meer in evenwicht, kun je kiezen voor het traject Silver Transformatie. Met dit kortdurende programma kun je snel tot inzichten komen en een verandering bewerkstelligen.


Zit je al tegen een burn-out aan, zit je er er nu in of kom je er net uit? Dan is het traject Sterker uit je burn-out iets voor jou. Door middel van deze individuele training ga je op een actieve manier aan de slag met zaken waar je tegenaan loopt. Daar ga je ook met opdrachten en oefeningen mee verder.


Wil je liever losse sessies, dan kan dat natuurlijk ook.

Je nu al tot hier gekomen, zet nu de volgende stap!
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn
bottom of page