top of page

De kaart is niet het gebied

Heb je dat ook wel eens, dat je totaal niet begrijpt waarom de ander zo boos of geïrriteerd reageert op iets wat goed bedoeld is? Of dat je een reactie krijgt wat je compleet niet had verwacht.


Het begrip 'De kaart is niet het gebied' kwam afgelopen vakantie heel letterlijk voorbij. Wat betekend dat eigenlijk? Het is een van de NLP begrippen die ik vaak gebruik tijdens sessies waarbij er een vorm van ongelijkheid of onbegrip is voor of van een ander.


Uitzicht op de Golden Gate Bridge
San Francisco Golden Gate Bridge

Wij waren onlangs op reis door Amerika en we hadden hier in Nederland het grootste deel van de reis gepland en voorbereid. We gingen een deel met de camper reizen en een deel met de auto. Van te voren hebben we gekeken op de kaart wat een logische 1e stop zou zijn voor Yosemite National Park. Ook hadden we bedacht hoe ver we wilden rijden en welke afstand voor ons haalbaar zou zijn.


We hebben de camper opgehaald ver buiten San Francisco en moesten toen nog zeker 2 uur rijden tot de campsite. We hadden via Google een supermarkt in de buurt gevonden en met een volgeladen camper gingen we op weg. Op een gegeven moment moesten we de linksaf en wat we toen nog niet konden vermoeden was dat dit een weg was langs een berg omhoog via haarspeld bochten... Het werd al donker en met een grote camper rijden langs een afgrond was voor ons best heel erg spannend... Met samengeknepen billen en schouders tegen de oren geplakt kwamen we aan op de campsite.


Highway 120 New Priest Grade Road

De volgende dag hadden we advies ingewonnen bij de dames van de receptie. Als de weg naar Yosemite net zo spannend is, dan is het misschien niet zo verstandig om door te rijden. De dames beaamden het, als we door zouden rijden, dan konden we nog meer van dit soort wegen verwachten.


Daarbij kwam dat de weersverwachtingen slecht waren, het zou elke dag gaan vriezen en er werd sneeuw verwacht... Dat in combinatie met smalle haarspeldbochten en een grote camper die dan helemaal afgesloten moet worden van het water (dus geen douche, wc of water uit de kraan), vonden we toch minder romantisch dan dat we het hadden bedacht. Dus hebben we de plannen omgegooid. Dan maar niet naar Yosemite. We gaan naar het zuiden.


Hier was dus letterlijk de kaart niet het gebied. Ik kon op Google Maps de weg uitstippelen maar je weet niet of er enorme aasgieren de weg oversteken, of dat er een ongeluk is gebeurd waardoor je in de file staat, of dat een weg niet meer bestaat of is afgesloten, of dat je zonder vangrail langs een afgrond rijdt...


Onze El Monte Camper van 22ft.
Yosemite Pines RV Resort

Zo is het ook in je brein. Je hebt een idee, een kaart in je hoofd van hoe het zou kunnen zijn, hoe iemand zal reageren en dan blijkt het in werkelijkheid toch anders te zijn. Je kunt het allemaal met de beste intentie doen, maar je weet niet hoe de ander het zal ontvangen of hoe hij zal reageren. Je weet niet wat hij hoort of denkt. Misschien ben je onbewust zijn of haar 'prikkelbos' ingelopen. Of heb je stuit je onverwachts op een muur waarvan je niet wist dat die er was. De kaart is niet het gebied...


"The first step is to realize that you do not understand a model, map or reduction unless you understand and respect its limitations. We must always be vigilant by stepping back to understand the context in which a map is useful, and where the cliffs might lie. Until we do that, we are the turkey."

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page