top of page

De verschillende vormen van mishandeling


Week tegen kindermishandeling

Deze week is het de week tegen kindermishandeling. Ik wil daarom de aandacht richten op de gevolgen van mishandeling en de verschillende oorzaken waarbij je soortgelijke klachten kunt krijgen. Als eerste wil ik het hebben over de verschillende vormen van mishandeling. Het is namelijk zo dat je niet altijd geslagen hoeft te worden om mishandeld te zijn. Het woord zegt het al, er is mis-gehandeld.

Wist je dat je als toeschouwer van mishandeling net zulke heftige klachten kunt hebben als iemand die het ondergaat? Dat je dus net zo getraumatiseerd kunt zijn als je hebt gezien dat je moeder of je zusje of broertje werd misbruikt, geslagen of keer op keer verbaal werd gekleineerd, gedomineerd, geterroriseerd en werd afgebekt?


Mishandeling, verstoppen

En kinderen van een alcoholische vader of moeder hebben (tevens op latere leeftijd) dezelfde klachten. Dat is namelijk evenzeer een vorm van mishandeling, ook al ben je niet geslagen of misbruikt. Zeker als de ouder een slechte dronk heeft en als de alcohol in die mate wordt genuttigd dat er altijd gecheckt moet worden hoe de pet staat. Of dat je moet afwachten of je te eten krijgt omdat dat je moeder bewusteloos op de bank ligt. (En een kind van 2 of 3 kan nog niet zelf een broodje smeren als het honger heeft of zijn eigen luier verschonen.) Dat je altijd op je hoede moet zijn omdat je niet kan voorspellen wanneer er een explosie komt. Dat maakt dat je je heel onveilig voelt bij de mensen bij wie je je het veiligst zou moeten voelen…


Als je ouder(s) verslaafd waren, of bipolair of schizofreen of zelf een (onverwerkt) misbruik verleden hebben en je daarom niet de zorg, de aandacht, de binding en de liefde kunnen geven die je nodig had kun je last hebben van dezelfde symptomen. Bijvoorbeeld omdat er niet werd geknuffeld, er geen lichamelijk contact was omdat de ouders niet wisten hoe dat moest. Of omdat al het geld opging aan het gokken/drugs/drank en er geen geld meer was voor eten. Of omdat je tijdens een depressie altijd de schuld kreeg van bijvoorbeeld geboren zijn... Daar kun je heel getraumatiseerd van raken en wederom dezelfde klachten en symptomen hebben.

Als je ouders je niet hebben geslagen, niet alcoholist zijn of verslaafd waren, kun je deze klachten krijgen door (traumatische) ervaringen zoals verwaarlozing (honger, te kort aan liefde of verzorging) of zeer streng opgevoed worden of nooit waardering krijgen van je ouders die alleen maar werken (sleutelkinderen), geen aandacht voor je hebben, nooit een complimentje geven of alles wat je doet nooit goed genoeg vinden. Je inprenten en zeggen dat je niet goed genoeg bent, waardeloos bent, dat je het toch niet kan, je dom bent of slecht. Woorden kunnen net zo verwonden als fysiek geweld. Dan kun je hier de rest van je leven last van hebben met soortgelijke klachten als van mishandeling...


Heb je naar aanleiding van deze blog vragen?

Zijn er dingen opgekomen of wil je ergens over praten?

Wil je iets delen of wil je iets kwijt?

Ik luister…

In het volgende blog zal ik de symptomen en klachten van mishandeling behandelen.

Wees lief voor jezelf en voor een ander. Je weet nooit wat voor pad iemand heeft gelopen.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page