top of page

Een trauma zonder herinnering

Bijgewerkt op: 30 jan. 2023

Een psychotrauma (ook: psychisch trauma) is het psychische letsel dat wordt opgelopen na een afschuwelijke gebeurtenis. Als je herstelt van een trauma doorloop je diverse stadia. Eén daarvan is herinneren, rouw en integreren van de gebeurtenis. Met andere woorden, het een plekje geven. Maar hoe doe je dat als je geen herinneringen hebt? Als het hele voorval een groot zwart gat is en er geen duidelijke herinneringen zijn van tijd, personen en gebeurtenissen?

Onderzoek naar de gevolgen van een Date-rape

Voor mijn opleiding heb ik onderzoek gedaan naar een trauma waarbij er geen herinneringen waren aan het voorval. Deze jonge vrouw kwam bij mij en vertelde het schokkende verhaal dat ze na een avondje stappen na 14 uur naakt wakker werd in een voor haar onbekend hotel, niet wetende hoe ze daar is gekomen en niet wetende wat er allemaal is gebeurd...


Dit onderzoek heb ik uitgewerkt tot een boekje. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor deze dappere dame die mij toestemming heeft gegeven haar verhaal te delen.De psychologische en lichamelijke gevolgen van een Date-rape

Het boekje is een klein persoonlijk onderzoek naar de gevolgen van een date-rape. In dit onderzoek ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op de volgende vragen: Wat zijn de effecten van een date-rape waarbij een drug is gebruikt? Wat zijn de psychische- en (psycho)somatische klachten bij dit specifieke trauma? Welke interventies kan ik toepassen? Hoe ga je als therapeut om met het gegeven dat er nagenoeg geen herinneringen zijn?


Wat kun je eraan doen?

Het boek geeft antwoorden op deze vragen en geeft een overzicht van de mogelijke interventies.

In mijn zoektocht naar antwoorden ben ik ook tot de conclusie gekomen dat er nog niet heel veel bekend is over de gevolgen. Ik denk dat een grote oorzaak te vinden is in het feit dat slachtoffers nergens terecht kunnen en vaak geen stappen ondernemen vanwege schaamte.


De manier waarop de hulpverlening en het rechtssysteem in Nederland nu is opgezet, draagt voor mijn gevoel niet bij aan het verlenen van hulp aan deze groep slachtoffers. Ik hoop dat dit een stapje in de richting is naar meer bekendheid en openheid zodat het uit de taboesfeer komt.


Wil je ook een exemplaar van dit boek? Je kunt hem hier bestellen! De boeken worden On Demand geprint en ik heb ze niet op voorraad. De kosten voor een geprint exemplaar zijn: 17,95 excl. verzendkosten.
744 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page