Hoe werkt hypnose?
Wat gebeurt er precies bij hypnose? En waar kun je het voor gebruiken? In dit blog deel ik de informatie van de website van de beroepsvereniging NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten) waar ik bij ben aangesloten.
Wat is Hypnotherapie?
Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance (oftewel hypnose) vormt de spil van deze therapie. Daarnaast maakt de hypnotherapeut gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.
Â
Hoe werkt Hypnotherapie?
In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf.In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je op je eigen manier kunt toepassen in het dagelijks leven om zo je doelen te verwezenlijken.
Â
Hoe werkt een Hypnotherapeut?
Er vindt eerst een intakegesprek plaats waarbij de cliënt de therapeut alle voor de therapie belangrijke informatie geeft. Naar aanleiding van de hulpvraag van de cliënt wordt een doelstelling voor de behandeling bepaald en wordt over de aanpak gesproken. De therapeut kan desgewenst met een behandelovereenkomst werken waarin de voorwaarden voor de samenwerking, de tariefstelling, eventueel de doelstelling en een inschatting van het aantal sessies wordt vastgelegd.
Wij gaan er van uit dat een cliënt, in geval van lichamelijke klachten, een arts heeft geraadpleegd voordat de hypnotherapie van start gaat. Hypnotherapeuten zijn altijd bereid tot overleg met de behandelend arts. Dat overleg vindt uiteraard alleen plaats met goedkeuring van de cliënt. De hypnotherapeut is gehouden aan een zwijgÂplicht, dus alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.
Â
Waarmee kan ik terecht bij een Hypnotherapeut?
Met hypnotherapie worden veel klachten verminderd of verholpen. Omdat ieder mens uniek is en elke klacht of hulpvraag anders is, zou het onzorgvuldig zijn hier te stellen dat bepaalde klachten opgeheven worden met hypnotherapie.Doordat ervaren hypnotherapeuten goede resultaten, met hun cliënten hebben bereikt met deze technieken en door wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de behandeling met hypnose kunnen wij concluderen dat veel klachten in aanmerking komen voor behandeling met hypnotherapie.De behandeling door artsen en medisch specialisten blijft voor tal van ziektes van groot belang. Als ondersteuning hiervan biedt hypnotherapie steun, inzicht in eigen handelen en kwaliteiten, vermindering van of beter kunnen omgaan met de klachten en bij sommige klachten of problemen klachtenvrij zijn.
Hieronder een greep uit de lijst van klachten, waarvan in de praktijk is gebleken, dat deze zinvol behandeld kunnen worden met hypnotherapie:
o Afleren van ongewenst gedrag
o Angsten, fobieën
o Burn out
o Concentratie- en geheugenproblemen
o Depressieve gevoelens
o Emotionele uitbarstingen
o Inzicht krijgen in eigen moÂgeÂlijkheden
o Nervositeit en spanning
o Pijnklachten
o Psychosomatische klachten, bijvoorbeeld maagÂ- en darmklachten, PDS, hyperventileren, tinnitus
o Seksuele problemen
o Slaapproblemen
o Stress
o Trainen van vaardigÂheÂden
o Traumaverwerking
o Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces
Â
Voor wie is hypnotherapie geschikt?
Hypnotherapie is zeer goed inzetbaar voor zowel volwassenen als voor kinderen. Er zijn therapeuten bij de NBVH aangesloten die zich hebben gespecialiseerd in het werken met kinderen.Bij sommige ziektebeelden echter is hypnotherapie niet geschikt. Zeer ernstige psychiatrische aandoeningen zijn een contra-indicatie om met hypnose te werken.
Â
Wordt hypnotherapie vergoed?
Hypnotherapie wordt via de aanvullende verzekering in veel gevallen vergoed door je zorgverzekeraar.
Per 1 januari 2017 dienen therapeuten, om voor vergoeding in aanmerking te komen, aan een extra eis van de verzekeraars te voldoen. Een aantal van onze leden heeft ervoor gekozen niet aan die eis te voldoen: zij zijn conform de andere eisen van de NBVH (bij)geschoold en veelal zeer ervaren.
Je kunt in Vind Therapeut zoeken naar vergoede therapeuten. Als dat voor jou niet van belang is omdat je bijvoorbeeld geen aanvullende verzekering hebt, kun je in zowel vergoede als niet-vergoede therapeuten zoeken.
Via onderstaande links tref je een actueel overzicht aan van de vergoedingen door de diverse zorgverzekeraars. Let hierbij goed op de gestelde voorwaarden.
Aan welke kwalificaties voldoet een NBVH-hypnotherapeut?
De leden van de NBVH hebben een beroepsopleiding op minimaal HBO niveau. Naast opleidingseisen stelt de NBVH eisen aan haar leden op het vlak van kennis, vaardigheden en cliëntgerichtheid. Alleen therapeuten die aan deze eisen voldoen worden als lid toegelaten. Jaarlijkse bijscholing en collegiale intervisie zijn voorwaarden om lid te kunnen blijven. Ieder lid ontvangt jaarlijks een vernieuwde licentie wanneer aan deze voorwaarden is voldaan. Kies je voor een door de NBVH geregistreerde therapeut, dan kies je voor begeleiding met een hoog kwaliteitsniveau. Een bij ons aangesloten hypnotherapeut is herkenbaar aan het muurschild van de NBVH en de licentie voor het betreffende kalenderjaar.
Meer informatie kun je vinden op de website van de NBVH:
Comments