top of page

Maak je eigen geluk!

Het geheime recept van je lichaam

Ben je ooit zo blij geweest dat je het gevoel had dat je op wolken liep? Of heb je je ooit zo tevreden gevoeld dat je dacht dat niets je stemming kon verpesten? Nou, de kans is groot dat je gelukshormonen in actie waren! Ja, je hebt het goed gehoord. Ons lichaam heeft eigenlijk een heel team van chemische stoffen die ons helpen die warme, fuzzy gevoelens te ervaren waar we zo van houden. Laten we eens duiken in de wereld van deze gelukshormonen en ontdekken hoe we ze kunnen activeren voor een extra dosis geluk!


Ik vertel iedereen graag over hoe je zelf je eigen anti-depressiva kunt maken. En dat doe je bijvoorbeeld door te doen wat je leuk vindt. Om dingen te doen die je blij maken! Zo simpel kan het zijn.


1. Endorfine: Dit kleine wondertje wordt vaak geassocieerd met pijnverlichting en een gevoel van euforie. Het is als de natuurlijke pijnstiller van ons lichaam. Sporten, lachen met vrienden, en zelfs het eten van chocolade kunnen je lichaam aansporen om endorfine vrij te geven. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Of het nu gaat om een stevige wandeling, een danssessie in je woonkamer, of een verfrissende yogasessie, beweging is een geweldige manier om endorfine vrij te maken. Dus waar wacht je nog op? Trek die sportschoenen aan en ren die endorfine-boost tegemoet!2. Dopamine: Dit is de 'beloningsmolecule' die je een gevoel van genot en beloning geeft. Denk aan het gevoel dat je krijgt wanneer je een doel bereikt of wanneer je je favoriete maaltijd eet. Door uitdagingen aan te gaan en je (kleine) doelen te behalen, kun je je dopaminegehalte een flinke boost geven. Maak een lijstje van kleine doelen die je kunt bereiken, zoals het leren van een nieuwe vaardigheid, het lezen van een boek, of het voltooien van een project. Elke keer dat je een doel afvinkt, geeft dat een boost aan je dopamine. Dus stel jezelf wat haalbare doelen en geniet van de dopaminekick terwijl je ze bereikt!


3. Serotonine: Ook wel bekend als het 'gelukshormoon', speelt serotonine een cruciale rol bij het reguleren van je stemming en gevoelens van welzijn. Zonlicht, lichaamsbeweging, en een gezond dieet kunnen je serotoninegehalte verhogen. Maak een punt van regelmatig zonlicht op te vangen, vooral in de ochtend. Een korte wandeling in de zon kan je humeur al snel opfleuren. Daarnaast kun je jezelf trakteren op voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, zoals bananen, noten, zaden, en zuivelproducten. Dus haal die zonnebril tevoorschijn, maak een wandeling in het park, en trakteer jezelf op wat gezond voedsel om je serotonine te laten stijgen.


4. Oxytocine: Dit wordt vaak het 'knuffelhormoon' genoemd en is cruciaal voor het opbouwen van sociale banden en relaties. Knuffelen, quality time doorbrengen met vrienden en familie, en het uiten van genegenheid kunnen allemaal helpen om de oxytocine in je systeem te stimuleren. Neem de tijd om echt te luisteren naar je vrienden en familie en toon oprechte belangstelling voor wat ze te zeggen hebben. Plan regelmatig quality time met je dierbaren in, zoals een gezellig etentje of een leuke activiteit samen. En vergeet niet om die knuffels en genegenheid te delen, want die zijn goud waard als het gaat om het vrijmaken van oxytocine. Dus omarm die dierbaren en voel de warmte van oxytocine door je aderen stromen.Het mooie is dat je deze gelukshormonen niet alleen kunt laten afhangen van toeval. Door bewuste keuzes te maken, kun je jezelf een duwtje in de richting van geluk geven. Dus waarom zou je niet vandaag nog een paar van die activiteiten proberen die je gelukshormonen stimuleren? Je verdient het om je stralend en vol energie te voelen!


Liefs,

Marga30 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page