top of page

Verslaafd aan stress: Begrijpen, herkennen en doorbreken

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagende situaties, maar het kan ook een verslavend element bevatten dat zich sluipenderwijs in iemands leven kan nestelen. In mijn ervaring als integratieve hypnotherapeut heb ik vaak gezien hoe mensen onbedoeld afhankelijk kunnen worden van stress. Hier is een diepgaande kijk op hoe deze verslaving zich kan ontvouwen, waarom ontspanning na een stressvolle dag zo moeilijk kan zijn, wat er fysiologisch en neurologisch gebeurt tijdens deze stressverslaving, hoe men de tekenen kan herkennen en, nog belangrijker, wat men eraan kan doen.De vicieuze cirkel van stressverslaving

Stress kan verslavend worden vanwege de adrenaline- en cortisolpieken die een gevoel van alertheid en opwinding teweegbrengen. In de drukte van het moderne leven kunnen mensen zich onbewust laten meeslepen in een cyclisch patroon van constante spanning en prestatiedruk. Dit kan uiteindelijk leiden tot een psychologische afhankelijkheid van stress als motivator voor prestaties en een gevoel van eigenwaarde.


Waarom ontspanning zo uitdagend kan zijn

Na een stressvolle dag kan ontspanning moeilijk zijn vanwege de verstoring van de hormoonbalans, met name de verhoogde niveaus van adrenaline en cortisol die het lichaam in een staat van paraatheid houden. Bovendien kan het mentale herhalen van stressvolle situaties het moeilijk maken om de geest tot rust te brengen.


Fysiologische en neurologische aspecten van stressverslaving

Wanneer stressverslaving zich ontwikkelt, kunnen veranderingen in de hersenen optreden, waaronder een verhoogde gevoeligheid voor stressprikkels en verminderde activiteit in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor ontspanning en emotionele regulatie. Dit kan leiden tot een cyclus waarin het vermogen om te ontspannen en stress te vermijden wordt aangetast en het dus steeds lastiger wordt om te ontspannen.


Hoe stressverslaving te herkennen en doorbreken

Stressverslaving kan worden herkend aan symptomen zoals constante rusteloosheid, moeite met ontspannen, continue gedachten over werk en prestaties, evenals een verhoogde gevoeligheid voor stressvolle situaties. Om dit patroon te doorbreken, is het van essentieel belang om bewustwording te creëren, te werken aan stressmanagement-technieken, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, en het opstellen van duidelijke grenzen tussen werk en vrije tijd.


Hieronder enkele praktijkvoorbeelden die de aanwezigheid van stressverslaving in het dagelijks leven kunnen illustreren:


 1. Constante gedachten over werk:

 • Symptoom: Een persoon kan niet stoppen met denken aan werk, zelfs buiten kantooruren. Zelfs tijdens ontspanningsmomenten blijven ze bezig met werkgerelateerde gedachten.

 • Impact: Dit kan leiden tot een voortdurende staat van alertheid en het onvermogen om echt te ontspannen, waardoor stress constant aanwezig is.

 1. Ontbreken van grenzen tussen werk en privé:

 • Symptoom: Het vermogen om werk en privé gescheiden te houden is verloren gegaan. Bijvoorbeeld, constant e-mails controleren tijdens vakanties of laat in de avond werken.

 • Impact: Het resulteert in een gebrek aan echte vrije tijd en herstel, wat de stressaccumulatie verder versterkt.

 1. Afkeer van rustige momenten:

 • Symptoom: Het vermijden van rustige momenten omdat ze als ongemakkelijk of saai worden ervaren. Altijd bezig moeten zijn om een gevoel van voldoening te behouden.

 • Impact: Dit verstoort het vermogen om te ontspannen en kan leiden tot een constante zoektocht naar externe prikkels om de behoefte aan opwinding te bevredigen.

 1. Perfectionisme en zelfwaarde gekoppeld aan prestaties:

 • Symptoom: Een persoon voelt zich alleen waardevol als ze uitblinken in hun werk. Elk foutje wordt als onaanvaardbaar beschouwd.

 • Impact: Dit legt een buitensporige druk op zichzelf, wat de stressniveaus verhoogt en de angst voor falen vergroot.

 1. Fysieke onrust en spanningsgerelateerde klachten:

 • Symptoom: Voortdurende fysieke spanning, zoals gespannen spieren, hoofdpijn of maagproblemen, zelfs buiten stressvolle situaties.

 • Impact: Het lichaam blijft in een staat van paraatheid, wat de gezondheid kan aantasten en de stressverslaving in stand houdt.


Herkenning en Actie

Het herkennen van deze praktijkvoorbeelden is een eerste stap naar verandering. Je kunt vervolgens actie ondernemen door bewuste keuzes te maken om een gezonde werk-privébalans te behouden, ontspanning te integreren in hun routine, en zichzelf niet uitsluitend te definiëren door hun prestaties.

Door deze bewustwording kunnen mensen de negatieve cycli doorbreken en stappen zetten naar een gezondere relatie met stress en ontspanning.


Het Pad naar Herstel

Het doorbreken van de verslavende cyclus van stress vereist geduld, zelfcompassie en het inzetten van holistische benaderingen, zoals therapie, meditatie, regelmatige lichaamsbeweging en het cultiveren van gezonde levensstijlgewoonten. Door te streven naar een gebalanceerde levensstijl waarin rust en werk in evenwicht zijn, kunnen individuen hun weg vinden naar duurzaam welzijn en emotioneel evenwicht.


Stressverslaving is een uitdaging, maar met bewustwording, toewijding en de juiste tools kunnen mensen stap voor stap hun weg vinden naar een gezondere relatie met stress en ontspanning.


Voor verdere verdieping in dit onderwerp en persoonlijke begeleiding in dit proces, nodig ik je uit om contact met mij op te nemen en een gesprek in te plannen!


Ik zie je graag!


Met liefde en compassie,

Marga

24 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


Categorieën

 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn
bottom of page