top of page

Voorkom een burn-out en start vandaag nog met deze 5 simpele oefeningen!

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2020

Als je het gevoel hebt dat je helemaal nergens fut meer voor hebt, je leven nutteloos is en jij nutteloos bent (geworden), je in of tegen een burn-out aanzit, je geen uitweg meer ziet, en je jezelf afvraagt: kan het werkelijk allemaal anders en beter worden? Meer dan 1 miljoen mensen hebben hier last van. Je bent dus niet alleen... Weet dat je er iets aan kunt doen!


De hoeveelheid mensen die kampen met een burn-out stijgt nog steeds. Meer dan 1 miljoen mensen heeft hier last van. Uit de cijfers blijkt dat het merendeel vrouw is en in de leeftijd van 25 tot aan 64 jaar. Ook ik heb op jongere leeftijd (toen 27 jaar) een periode van overspannenheid gekend. Ik kon niks meer. Ik kon niet meer werken, barste om het minste of geringste in huilen uit (om leuke dingen maar ook om stomme dingen!), kon mij niet meer concentreren, kon geen boek meer lezen en zelfs de tv was te veel. Het loopje naar de keuken om wat drinken of eten te pakken was al een hele opgave en vond ik al te veel. En mezelf wassen en aankleden eigenlijk ook… Als ik zo terugkijk zie ik een hele slonzige en verwaarloosde Ik! Maar het heeft mij heel veel gebracht. Ik moest op zoek naar de dingen die mij energie gaven en uitvinden waar en waarom ik zo over mijn grenzen heen ben gegaan.

Wil jij dat ook? Jezelf hervinden en herpakken? En zorgen dat het niet nog een keer gebeurt! Uitvinden waar en waarom je je eigen grenzen overschrijdt? Leren hoe je je energie beter kunt gebruiken en te voorkomen dat het wegloopt? Lees dan dit artikel en start met deze simpele oefeningen voor een begin van een stress-vrij en een leven meer in balans!

Waarom sommige mensen een burn-out krijgen en anderen niet

Hoe komt het dat sommige mensen helemaal nergens last van hebben en anderen worstelen met verantwoordelijkheden en alles wat gedaan moet worden? De mensen die ik in mijn praktijk zie met burn-out klachten hebben allemaal één ding gemeen; ze willen alles zo goed doen… Eigenlijk zijn dit de meest loyale en hardwerkende werknemers van het bedrijf. En het maakt niet uit of het de directeur is of de telefoniste. Ze willen het goed doen en als het even kan, willen ze ook alles zelf oplossen. Dus voor de bazen van deze wereld zijn dit de toppers! De werknemers van de maand! Die mensen die net een stapje harder lopen dan de rest. De meeste mensen met een burn-out hebben een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, zijn perfectionistisch en/of zijn super sensitief.


De keerzijde van de medaille

Als je alles zo goed wilt doen, en alles wilt oplossen voor iedereen (en nu overdrijf ik misschien een beetje) en je doet dat nog veel meer en je loopt nog harder en doet veel te veel, dan stap je in de valkuil van je eigen kracht. Het gevaar hierin is dus dat je jezelf helemaal weggeeft wat ten koste gaat van jezelf.


Voorkomen is beter dan genezen

Als je jezelf hierin herkent en van jezelf weet dat je eigenlijk meer doet dan wat je (lijf) aankan, doe er dan nu iets aan. Het is veel makkelijker om nu in te grijpen dan om vanuit een burn-out weer te moeten opkrabbelen. Dat proces kan wel maanden duren. Als het je niet lukt om te ontspannen, om tijd te vinden voor jezelf, overleg dan met de bedrijfsarts of de huisarts. Het kan zijn dat onderliggende angst voor afwijzing, falen of controle verlies je hierin tegenhouden. Praat erover. Zoek een therapeut die samen met jou op onderzoek kan gaan naar de onderliggende redenen van het Waarom.


Wat is een burn-out?

Een burn-out is een totale fysieke en mentale vermoeidheid. Je bent compleet uitgeput en opgebrand. Je bent extreem vermoeid en je hebt vaak een lager zelfbeeld van je eigen kunnen. En het kan je nu allemaal niets meer schelen. Te veel stress op het werk en in de privé situatie kunnen oorzaken zijn van een burn-out.


Wat gebeurt er in je lijf bij een burn-out?

Door stress zijn er een aantal fysieke gevolgen; je maakt te veel van het stresshormoon waardoor je hersenen aangetast worden en waardoor je je minder goed kunt concentreren. Ook kun je hierdoor last krijgen van je geheugen, waardoor je dingen minder goed kunt onthouden. Het beïnvloed je slaap, het beïnvloed je emoties en het beïnvloed je humeur. Als je stress levels zakken en je stress hormonen uit je lijf verdwijnen, komt je concentratievermogen en ook je geheugen weer terug!


Marco Borsato burn-out
Marco Borsato in Carré. Foto Marga Hogenhuis ©

Bekende Nederlanders die ooit een burn-out hebben gehad:

Als ik zoek op internet naar bekende Nederlanders die ooit een burn-out hebben gehad, dan komen deze namen naar boven. Ik weet natuurlijk niet of het allemaal waar is...

- Marco Borsato

- Sophie Hilbrand

- Winston Gerschtanowitz

- Karin Bloemen

- Huub Stapel

- Hugo Borst

- Fred van Leer


Blijf niet langer doorgaan, dat is de oorzaak van je probleem!

Heb je nog geen burn-out maar heb je tekenen dat je te veel stress hebt? Doe er dan nu wat aan voordat het te laat is. Het opkrabbelen uit een burn-out kost maanden van je leven. En als je het kan voorkomen, is het echt beter dan genezen. Het is zo zonde van je tijd en energie.

Begin vandaag nog met het anders doen.


Tip 1. Ga naar buiten.

Maak een kleine wandeling, al is het maar 5 minuten. De buitenlucht is gezond. Beweging is gezond. Zonlicht is gezond. Laat je bloed stromen en haal een frisse neus!


Tip 2. Doe iets wat je heel erg leuk vindt.

Als je iets doet wat je leuk vindt, maak je een anti-stress hormoon aan. Dat is je natuurlijk anti-depressiva. Lachen maakt je blij. Iets doen wat je leuk vind maakt je blij. Kijk of het lukt om elke dag iets te doen wat je blij en gelukkig maakt.


Tip 3. Luister naar je lievelingsmuziek.

Muziek luisteren is fijn omdat het je hersengolven beinvloed. Zorg dan wel dat het muziek is waar je je lekkerder van gaat voelen. Zoek daarom geen muziek uit die je verdrietig maakt!


Tip 4. Vermijd energie nemers en vind je energie gevers.

Welke mensen kosten je energie? Kun je deze mensen de komende week weren? Welke mensen geven je energie? Kun je deze de komende week opzoeken, bellen, whatsappen?


Tip 5. Vraag een vriend of vriendin of die je deze week kan helpen met wat boodschappen doen.

En als ze er dan toch is, kan ze misschien gelijk wat eten koken en een wasje doen. Soms zijn deze kleine huishoudelijke dingen al te veel . Durf jij om hulp te vragen? Als het antwoord Nee is, dan kan dat zomaar ook een mogelijke oorzaak kunnen zijn waarom je nu tegen een burn-out aan zit.

Wacht niet langer en pak deze kans!

Ga naar je huisarts. Praat erover. Zoek hulp!

Pak dit met beide handen aan als een mogelijkheid om je eigen gebruiksaanwijzing te onderzoeken. Hoe zit dit bij mij? Waarom doe ik dingen zoals ik ze doe? Dit is een kans om te groeien en de cirkel te doorbreken. Nu is het moment...
121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page