top of page

Wat helpt na mishandeling - Deel 2


Wat heeft iemand nodig? Wat helpt je als de algehele valkuil is, je machteloos voelen? Zonder macht. Geen autonomie, geen eigen wil, geen eigen identiteit. De essentie is het terugkrijgen van deze macht. Daarnaast is het van belang dat je daarin zelf de patronen gaat herkennen. Een ander kan het je wel zeggen wat hij ziet aan patronen, maar als je het zelf niet ziet, kun je daar dus helemaal niks mee. En je kunt het al helemaal niet veranderen. Het is voor buitenstaanders heel lastig als zij zien dat een persoon steeds in foute relaties terecht komt of bij een fout persoon blijft en de persoon in kwestie nog niet klaar is om daar zelf een patroon in te mogen ontdekken. Maar belangrijker nog, het eigen aandeel daarin. In deze fase Onbewust Onbekwaam, kun je het nog niet veranderen.


Nog lastiger is het, als de persoon het wel al ziet, wel de patronen herkent, wel al het besef hebt, maar daar nog steeds helemaal niets aan kunt veranderen. Dit stuk vond ik het lastigste stuk, Bewust Onbekwaam. Bewust dat het niet goed gaat, bewust dat het anders moet, Bewust van het patroon, bewust van de rol die je hierin hebt, maar geen enkel idee hebben hoe je dat moet aanpakken. Heel pijnlijk, confronterend en heel heftig.

Het is dus zaak te leren dat het ook anders kan. En dat je daar open voor staat. Dat er ook lieve mannen/vrouwen zijn. Dat liefde ook iets heel moois is. Dat je het waard bent om lief te hebben. Dat je het waard bent om iemand te hebben die om je geeft. Dat je het waard bent om een relatie te hebben die gebaseerd is gelijkwaardigheid. Dat je het waard bent om een relatie te hebben waarin jouw behoeftes worden gezien en beantwoord. Dat je het waard bent om ook eens tijd voor jezelf te hebben. Dat je het waard bent om voor gezorgd te worden en dat je niet altijd hoeft te zorgen voor iemand anders. Dat je je beseft dat je mooi bent en dat je dat mag horen. Dat je je realiseert dat je niet altijd hoeft te vechten, te verdedigen, te sussen, te slikken, te veranderen. Dat je inziet dat je mensen om je heen hebt die je kunnen steunen, waarop je kunt bouwen. En dat je weer gaat voelen dat je zelf ongekende krachten hebt. Ook hier kun je hulp bij gebruiken in de vorm van therapie.

Wat vooral belangrijk is, is om continu het zelfbeeld te laten groeien. De autonomie te laten toenemen en het allerbelangrijkste is het teruggeven van de macht over het eigen lichaam en de eigen geest. Ik mag er zijn, ik mag Nee zeggen, ik mag een keuze maken, ik mag fouten maken.

Want als je geleerd hebt dat je waardeloos bent, dat jouw grenzen er niet toe doen, dat jouw mening er niet toe doet, dat je om aandacht moet schreeuwen en het dan nog niet krijgt, als je nooit liefde hebt gevoeld of aandacht hebt gekregen van diegene die het meest van je moesten houden als kind, dat seksualiteit iets vies is, slecht is of fout, dat het iets mechanisch is waar je liever niets bij voelt, dan gaat dat zijn effecten hebben op je volwassen ik, op je gevoelens, je seksualiteit, je zelfbeeld, enzovoort.

Maar je bent niet alleen en je hoeft het ook niet alleen te doen. Het begint met een vraag "wil je mij helpen, ik heb hulp nodig..."

Ik ben hier en ik luister. En ik ben ook niet alleen. Er zijn velen die net als ik, kunnen luisteren en kunnen helpen.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page