top of page

Wat is het verschil tussen IEMT en EMDR?

IEMT en EMDR zijn twee soorten therapieën die worden gebruikt om mensen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. Hoewel beide therapieën gericht zijn op het verminderen van de symptomen van traumagerelateerde stoornissen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen IEMT en EMDR.IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy en is een relatief nieuwe vorm van therapie die is ontwikkeld door Andrew T. Austin. IEMT is gebaseerd op de theorie dat de manier waarop we ons trauma herinneren, verbonden is met de manier waarop we het hebben opgeslagen in onze hersenen. IEMT richt zich op het veranderen van de manier waarop we deze herinneringen opslaan en ze herinneren, door middel van het bewegen van de ogen. Bij IEMT volgt de therapeut de oogbewegingen van de cliënt terwijl deze zich richt op de herinnering aan het trauma.


EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is ontwikkeld door Francine Shapiro. EMDR is gebaseerd op de theorie dat traumatische ervaringen niet op de normale manier worden verwerkt en opgeslagen in de hersenen, waardoor ze steeds weer opnieuw worden beleefd. EMDR richt zich op het verwerken van deze traumatische ervaringen door middel van oogbewegingen en andere stimulaties. De therapeut vraagt de cliënt om zich te concentreren op de herinnering aan het trauma terwijl de cliënt tegelijkertijd wordt blootgesteld aan externe stimulaties, zoals oogbewegingen of tikken op de handen.


Hoewel zowel IEMT als EMDR zich richten op het verminderen van traumasymptomen en beide gebruik maken van oogbewegingen, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee therapieën. Het grootste verschil is dat IEMT zich richt op het veranderen van de manier waarop de herinnering aan het trauma wordt opgeslagen en herinnerd, terwijl EMDR zich richt op het verwerken van de traumatische ervaring zelf. Dit betekent dat IEMT meer gericht is op het veranderen van de interne beleving van de cliënt, terwijl EMDR meer gericht is op het verminderen van de emoties en fysieke sensaties die geassocieerd worden met de traumatische ervaring.


Een ander verschil is dat IEMT vaak sneller resultaten oplevert dan EMDR, omdat het zich richt op het veranderen van de manier waarop de herinnering aan het trauma wordt opgeslagen en herinnerd, in plaats van op het verwerken van de traumatische ervaring zelf. Dit kan een voordeel zijn voor mensen die snel resultaat willen zien. De herinnering en de emotionele lading die hieraan gekoppeld is, wordt veranderd. Dat betekend dat je bijvoorbeeld een voorval kunt hebben gehad waarbij je heel erg bang was, na IEMT kan het zomaar voelen alsof je van een afstand kijkt naar hetzelfde voorval en hier geen angst meer bij voelt.


Wat een bijkomend voordeel is van IEMT is dat je niets hoeft te zeggen, niet hoeft uit te leggen. Je hoeft zelfs niet te delen om welk voorval het gaat. Dit kan in sommige gevallen heel helpend zijn. Ook kan IEMT toegepast worden als er geen herinnering is, maar als er wel een bepaald gevoel is.


Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat zowel IEMT als EMDR effectieve therapieën zijn voor het verwerken van traumatische ervaringen. Welke therapie het meest geschikt is voor een individu, hangt af van de specifieke omstandigheden en de behoeften van de persoon.

75 weergaven0 opmerkingen

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page