top of page

10 Manieren om met manipulatoren om te gaan

Manipulatoren zijn mensen die je liever niet in je leven wilt. In het vorige blog 15 zinnen die manipulators gebruiken heb je kunnen lezen hoe ze kunnen manipuleren en hoe ze je kunnen losweken van familie en vrienden. Maar belangrijker nog, hoe ze je hebben losgemaakt van wie je werkelijk bent. Je zelfvertrouwen de grond in gewerkt en er is (bijna) niets meer over van de persoon die je was. Belangrijk is dat je jezelf weer gaat (her) vinden. Dat je je eigen kracht weer gaan voelen en pakken. Als je nu in een dergelijke relatie zit, kan dat best heel lastig zijn. Maar kijk of je kan praten met iemand. Ga naar je huisarts, laat je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner, zoek een coach of therapeut.


Als dat niet lukt, probeer dan momenten voor jezelf te creëren. Momenten waarin je kunt schrijven. Schrijven geeft je helderheid. Schrijven geeft je overzicht. Schrijven geeft je houvast. Vind momenten waarin je kunt mediteren. Luister naar meditatie podcasts. Ga op Yoga. Het gaat erom dat je nu eerst kleine momenten gaat vinden, bijvoorbeeld in je pauze. Of als je de hond gaat uitlaten. Of als je gaat sporten. En pak dat moment om je opnieuw te verbinden met jezelf. En stel jezelf vragen: Wat vond je (vroeger) leuk om te doen? Wat maakte je blij?


Neem (weer) contact op met je broer, zus, vader, moeder, zoon, dochter, vriend of vriendin. Ga koffie of thee drinken met hem/haar. Leg het uit. Vraag om hulp. En ga je sociale netwerk langzaam weer vergroten. Zie hoe je sociale cirkel is gekrompen en ga het met kleine stapjes uitbouwen, begin met één persoon. Iemand die je mist, iemand die er voor je is... Er is licht aan het einde van de tunnel...


Hier zijn 10 adviezen hoe je manipulatoren kunt vermijden, wat je kunt zeggen of doen en hoe je van ze af kunt komen.

 1. (H)Erken en waardeer je eigenwaarde. Je bent de enige persoon in je leven die er altijd is en er altijd zal zijn. Wees je daar bewust van. Denk daar maar eens over na...

 2. Probeer te stoppen (en het nodig te vinden) redenen te geven. Je hoeft geen reden te geven. Sterker nog, ze verdienen het niet dat je het ook nog gaat uitleggen. Plus het is zonde van je energie want ze doen er toch niks mee.

 3. Als je geen doel hebt in het leven, zorg dan dat je er één krijgt. Er is niets zo erg voor een manipulator dan een persoon die zelfverzekerd is en de touwtjes in handen heeft.

 4. Probeer ze te negeren. Alles wat ze doen of zeggen, negeer het. Geef ze geen erkenning. En geef ze zeker geen aandacht.

 5. Stop met het rationaliseren en goedpraten van hun gedrag. Wat jij ziet is wat je ziet. Wat fout is, is gewoon fout. Einde verhaal.

 6. Kijk of je hun zwakke punt kan vinden. Wat het ook is. En gebruik dat. Gebruik het net zo hard als zij dat doen. Dat zal ze duidelijk maken dat er met jou geen spelletje gespeeld hoeft te worden. Of dat je het kei-hard terug speelt.

 7. Leer nee te zeggen. Manipulatoren houden ervan telkens om een gunst te vragen. Ze gebruiken alles en iedereen ten gunste van hun eigen gewin. Ze zullen alles inzetten om die gunst te krijgen. Ook hier schuwen ze manipulatie niet! Geef niet toe!

 8. Onthou dat eenzaamheid niet het einde van de wereld betekend. We gaan allemaal door periodes van eenzaamheid of isolatie. Niet dat het makkelijk of eenvoudig is maar bedenk dat deze tijden de beste tijden zijn om te werken aan het mooiste project wat er bestaat namelijk: jezelf.

 9. Stop met zorgen maken over wat anderen zouden kunnen denken. Ga ik niet eens uitleggen.

 10. Zoek hulp!!! Wees niet bang om om hulp te vragen. Als je je bedreigd of mishandeld voelt, praat met iemand.

Be grateful even for hardship, setbacks, and bad people. Dealing with such obstacles is an essential part of training in the art of peace.” – Morihei Ueshiba

Je kunt mij altijd een berichtje sturen als je vragen hebt of als er iets is wat je geraakt heeft. Wees lief voor jezelf... #manipulators #narcist #narcistisch #manipulator #sociopaat #mishandeling #misbruik #dokter #arts #therapeut #psycholoog

603 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn
bottom of page