top of page

5 voordelen van coaching

Waarom zou je gecoacht willen worden, wat biedt het jou? In dit artikel delen we vijf voordelen die individuele coaching biedt. Na het lezen van dit artikel weet je of coaching voor jou geschikt is en wat het je oplevert.


Foto Denys Nevozhai - Unsplash

Waarom zou je jezelf laten coachen?

De persoonlijke voordelen van coaching kunnen uiteenlopend zijn en een positieve invloed hebben op o.a. je loopbaan, zelfvertrouwen en relaties. Ieder mens is uniek. Ieder coaching vraagstuk is dus ook uniek. De meeste mensen laten zich coachen om meer zelfvertrouwen te krijgen, beter grenzen aan te geven of beter met stress om te gaan.

De voordelen van coaching dus per individu erg verschillend. Hier volgen 5 algemene voordelen die coaching kan opleveren voor individuen.


1. Sneller doelen bereiken

Coaching helpt het individu om hun doelen ten eerste helder in beeld te krijgen en ten tweede om de doelen sneller te behalen. Met behulp van een coach is er namelijk sprake van accountability; de coachee maakt niet alleen een belofte aan zichzelf, maar ook aan de coach. Door doelen vast te leggen en regelmatig te reflecteren op de voortgang wordt de coachee zich bewust van het leerproces. Hij is actief bezig met persoonlijke ontwikkeling en voelt zich verantwoordelijk voor het nakomen van de gemaakte afspraken met de coach.


"I absolutely believe that people, unless coached, never reach their maximum capabilities." - Bob Nardelli


2. Perspectief krijgen

Zonder twijfel is één van de grootste voordelen van coaching de mogelijkheid om via een veilige weg feedback te ontvangen. De coach staat bovendien ‘buiten’ het leven van de coachee, er is geen betrokkenheid. Dit stelt de coach in staat om objectief te begeleiden en coachen. Dat is heel anders dan advies van vrienden of familie. Coaching biedt een veilige manier om van gedachten te wisselen en andere inzichten op te doen. Coaching in een veilige omgeving moedigt aan om dieper op de kwesties door te gaan. En dus echt bij de kern te komen. Vandaar dat het belangrijk is dat de coaching ruimte een veilige, fijne sfeer uitstraalt.


3. Dieper leerniveau

Individuele coaching hoeft niet alleen over zakelijke vraagstukken te gaan; het gaat ook vaak over jezelf nog beter leren kennen. Het leerproces van persoonlijke ontwikkeling wordt aanzienlijk versnelt door middel van coaching. De coachee leert meer over zichzelf, hoe hij door anderen wordt waargenomen en krijgt inzicht in bijvoorbeeld zijn blinde vlekken.

Coaching gaat verder dan ‘onthouden en begrijpen’. De coachee krijgt praktische handvatten om het geleerde daadwerkelijk te integreren in het dagelijks leven.


“It’s not knowing what to do. It’s doing what you know”. - Tony Robbins4. Persoonlijk bewustzijn

Een coach kan de coachee ideeën geven om zichzelf te verbeteren. Maar nog belangrijker; een coach kan helpen om de coachee zich bewust te laten worden van hun blinde vlekken. Deze blinde vlekken zijn gebieden in werk of privé die de coachee over het hoofd ziet, maar die aandacht nodig hebben. Pas als je weet wat jouw blinde vlekken zijn, kun je eraan werken om die te verbeteren. Onbekende zwaktes kunnen worden omgezet naar sterke punten. Alleen al het inzicht in jouw blinde vlekken is een enorme boost voor je vertrouwen. Je weet dan waarop je moet letten, wat jouw valkuilen zijn en hoe je die kunt vermijden.


“Your visions will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes.” ― C.G. Jung


5. Verbeteren van specifieke skills

Misschien wil je beter voor jezelf opkomen, heb je moeite met nee zeggen, of vind je het lastig om je grenzen bewaken, of ben je een perfectionist. Uiteraard kan een coach ook helpen met het verbeteren van specifieke vaardigheden, zoals assertiviteit en zelfvertrouwen. Ondersteuning voor het vergroten van deze specifieke vaardigheden kan erg nuttig zijn. Iemand die je helpt en ondersteunt bij het verwerven van nieuwe vaardigheden versnelt namelijk het leerproces.


“The future belongs to those who learn more skills and combine them in creative ways.” ― Robert Greene


Conclusie

Of je nu een coach zoekt om jouw blinde vlekken op te sporen, assertiever te worden of beter te kunnen communiceren; coaching biedt vele voordelen. Je behaalt sneller je doelen, het leerproces krijgt verdieping, je doet nieuwe inzichten op, je wordt je bewuster van je eigen valkuilen en je ontwikkelt specifieke skills waar je de rest van je leven profijt van hebt.Dit is een gast artikel van Stories, zij bieden stijlvolle praktijkruimtes voor psychologen, (business) coaches, therapeuten en adviseurs. Als geen ander weet Stories hoe belangrijk een veilige, comfortabele praktijkruimte is voor zowel de coach als coachee.
529 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page