top of page

De feestdagen met een narcist...

Bijgewerkt op: 26 nov. 2020

Deze nieuwsbrief kreeg ik vandaag van Melanie Tonia Evans in mijn mailbox en ik dacht dat jullie haar boodschap ook wel konden gebruiken. Dus heb ik het voor jullie vertaald met hier en daar een aanvulling vanuit mijn kant."Een tijd die traditioneel zou moeten zijn door vreugde, een tijd van samenzijn en ook van warmte, vrolijkheid en het delen met familie en geliefden, en met Kerstmis om de hoek.


Ja, dit jaar is absoluut een uitdaging geweest, en ik weet dat velen van jullie nu ook met lockdown-beperkingen worden geconfronteerd.


Maar hoe zit het met degenen die te maken hebben met narcisten?


Ik weet uit eigen ervaring, en ook als resultaat van het helpen ondersteunen van duizenden andere mooie mensen in deze gemeenschap, dat de feestdagen één van de SLECHTSTE tijden is om te proberen gezelligheid te delen met narcisten.


(Voor mij waren de feestdagen en vakanties alleen fijn als ik bij mijn opa en oma kon logeren! Want 24 uur met een narcist opgescheept zitten is geen pretje...)


Waarom?


Omdat ze over het algemeen 'hun verhaal' met hun eigen doelen niet kunnen beheersen. Er zijn te veel mensen in de buurt. Anderen staan in de schijnwerpers, gesprekken gaan niet over hen. En de oh zo kostbare aandacht die ze nodig hebben om zich belangrijk en In Controle te voelen is er ook niet.


Omdat ze over het algemeen 'hun verhaal' met hun eigen doelen niet kunnen beheersen. Er zijn te veel mensen in de buurt. Anderen staan schijnwerpers, gesprekken gaan niet over hen. En de oh zo kostbare aandacht die ze nodig hebben om zich belangrijk en 'in controle' te voelen is er ook niet.


Ze voelen zich vreselijk buitengesloten en drastisch irrelevant.

Narcisten zijn zich er ook pijnlijk van bewust dat ze gewoon niet het vermogen hebben tot echte verbinding, plezier en liefde die wij niet-narcistische mensen hebben.


De narcist zal, omdat hij zich van binnen zo getriggerd en niet De Controle voelt, dingen gaan saboteren.


Als je hun hulp probeert in te roepen voor de voorbereidingen, zullen ze je meestal met opzet in de steek laten. En als je ze buiten de voorbereidingen laat, zullen ze jou ervan beschuldigen dat jij een vreselijk persoon bent om hen zo buiten te sluiten. Zelfs vóór de feestdag kan hij of zij een verdwijntruc uithalen om je pijn te doen.


Of ze kunnen je beloven dat je dan eindelijk samen zult komen in deze speciale tijd van het jaar en je dan alsnog op het allerlaatste moment in de steek laten.


Als deze persoon op de dag wel aanwezig is, kan het zijn dat ze pas tevreden zijn als ze een ENORME familie-uitbarsting hebben veroorzaakt, of je op de een of andere manier hebben besmeurd of vernederd.


Of ze kunnen proberen de bijeenkomst voor iedereen te ruïneren, door weg te stormen, drama te maken en iedereen beschuldigen van het verpesten van deze dag of weggaan en onvindbaar te zijn.


Als het om geschenken gaat, kunnen ze kritiek geven op de cadeaus, projecteren op anderen, continu om aandacht zeuren door overdreven te doen of juist te gaan mokken.


Eén ding is zeker: het zal een zeer zeldzame gebeurtenis zijn dat ze gewoon “aardig”, “beleefd” en “liefdevol” zijn.


Dat is VEEL te veel gevraagd!
Dus wat kan je doen?


Mijn eerste suggestie zou zijn om te STOPPEN met de verwachting dat deze persoon fatsoenlijk en "normaal" is. Het gaat gewoon niet gebeuren...


Vervolgens zou ik willen voorstellen dat je doet wat altijd het beste is met narcisten: Losmaken. Ga door met je leven en vreugde zonder deze persoon.


Wanneer ze onvermijdelijk proberen meer drama er in te gooien om je aandacht weer op hen te vestigen, neem dan OPNIEUW AFSTAND en ga verder met je EIGEN dingen.


Ja, de narcist kan boos worden, enorme beledigingen in je gezicht gooien of je zelfs weggooien.


Geloof de verhaaltjes niet en probeer ze dingen te laten uitleggen, te rechtvaardigen of hun verantwoording af te dwingen - dat maakt dat ze jou gewoon nog harder gaan proberen te kwetsen. Het is olie op het vuur voor narcisten die goed zijn met woorden. En ze kunnen het weer zo draaien dat jij je moet rechtvaardigen of verantwoording moet afleggen voor jouw gedrag!


VOED deze beer niet!


Blijf de hele dag afstandelijk, ongeacht wat de narcist probeert te doen, en moedig anderen aan hetzelfde te doen. Doe je best om je energie en anderen in liefde en verbinding te houden. Het is echt de enige manier!


Ik hoop van harte dat dit je kan helpen bij de voorbereiding op wat komen gaat!"


Melanie Tonia Evans is een vrouw die zelf in een relatie heeft gezeten met een narcist en heel veel heeft geschreven over narcistisch misbruik en narcistische mishandeling. Ze is een ware ervaringsdeskundige! Ik heb zelf ook ervaring met narcisme maar dan in de vorm van een narcistische vader. Wil je meer weten en is Engels geen probleem voor jou, kijk dan eens naar deze gratis tools die zij aanbiedt op haar website: https://www.melanietoniaevans.com/free-ebook-download.htm
1.153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page