top of page

Hoe & waarom een Visionboard werkt

Bijgewerkt op: 18 jan. 2019

Het is januari, veel mensen hebben goede voornemens, dingen die je jezelf gunt. Wensen voor het komende jaar en doelen die je wilt bereiken. Hoe zorg je ervoor dat je je doel bereikt?




Eén methode om je doelen te realiseren is een methode die werkt met het visualiseren van je doel door middel van een ‘visionboard’: een groot stuk karton of schildersdoek waarop je je doel visueel maakt. En misschien denken velen van jullie wel: Ja hoor, zeker net als een kleuter knippen en plakken, alsof dat mij gaat helpen. Lekker knutselen en al mijn dromen komen uit, tgggggghh. En tuuuuuurlijk zijn al jouw dromen uitgekomen. Wat een BS! Geloof me, ik snap het!


Waarom visualiseren? Iedereen is anders en iedereen heeft een andere voorkeur als het gaat om waarnemen en opslaan. De één is meer auditief ingericht, de ander meer op voelen. Maar wat voor iedereen werkt is visualiseren. Je hersenen werken niet met woorden maar met beelden en gevoelens. Veel topsporters bijvoorbeeld, gebruiken visualiseren bij het bereiken van hun doelen. Ze lopen, rennen, schaatsen of zwemmen hun wedstrijd van tevoren in hun hoofd, hebben daar de beelden bij, weten elke stap of slag en kunnen in hun hoofd een nieuw record zetten. Ze voelen het gevoel wat erbij hoort en dus ook het gevoel van de overwinning! Als ze dan de race lopen, hebben hun hersens dit al zo vaak gedaan, dat het lijf weet wat het moet doen. Voor de hersenen maakt het namelijk niet uit of je het visualiseert of dat je het echt aan het doen bent: Het is wetenschappelijk aangetoond dat de banen in de hersenen dezelfde verandering ondergaat bij het doen en visualiseren! Als je de visualisatie als techniek gaat toepassen en het echt onder de knie krijgt, is het een heel krachtig middel om dromen en doelen ook echt te realiseren.


Waarom werkt een visionboard zo goed? Er zijn meerdere redenen waarom een visionboard zo goed werkt. Maar het belangrijkste is denk ik dat je eerst op onderzoek gaat naar je doelen. Wat wil je nu werkelijk? Als je meer geld wilt, waar ga je dat dan voor gebruiken? Wat ga je kopen? Wat wil je doen? Gaat het om geld of gaat het om de tijd die je ermee koopt? Of daarmee de reis kan betalen die je al heel lang wilt maken. Hoe concreter jij je doel maakt, hoe duidelijker het doel is, hoe beter je het kunt bereiken. Vaag zijn is funest. Wees duidelijk. Als het gaat om geld, hoeveel geld? Wanneer wil je dat doel bereikt hebben? Als er geen streefdatum is, kun je je hele leven het doel najagen en heb je bij elkaar opgeteld misschien het doel allang bereikt... Als je je doel weet, als je je doel helder hebt, dan kun je ook een eerste stap zetten.


Daarom is je doelen voor je zien de eerste stap om ze ook echt te bereiken. Een visionboard is zo’n stap, het is het beste en meest simpele middel om je doel concreet zichtbaar maken. Dit helpt je nog beter focussen op je doelstellingen, omdat je ze dieper uitwerkt.


Een visionboard werkt, als je het op een duidelijk zichtbare plek ophangt en dagelijks ziet. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van je kastdeur die je dagelijks gebruikt, of gewoon op de muur, boven je bureau. De reden dat het echt werkt is omdat:

- je een duidelijk beeld neerzet wat je wilt

- je motiveert en inspireert, het maakt dat je enthousiast bent en blijft over je eigen doelen

- dat je precies weet hoe dat eruitziet en wat voor gevoel dat je geeft zodat je brein het gaat herkennen

- zodat je steeds makkelijker stappen kunt nemen in de richting van je doel

- en je synchroniciteit gaat vinden die je richting je doel helpen

- zodat je kleine (tussen) doelen kunt manifesteren

- wat je weer meer zelfverzekerdheid gaat geven dat je je doel gaat bereiken

- omdat je regelmatig wordt herinnerd aan dit doel

- omdat je de (vaak vage) fantasie concreet maakt

- omdat je automatisch enthousiast en wordt bij het zien van de beelden die je zelf hebt uitgezocht bij je doel

- omdat blijheid het gelukshormoon aanmaakt die daadwerkelijk voor verandering kan zorgen

- omdat het stress verminderd en waardoor je helderder kan zien en focussen op wat belangrijk is

- je hersenen onbewust deze afbeeldingen opslaat

- je onderbewuste met de beelden aan het werk gaat om je doel te realiseren

- En je als het ware je hersenen aan het (her)programmeren bent met het “programma” wat jij wilt.



Hoe je het zelf kunt doen:

1. Zet een ontspannend muziekje aan en zet een timer (bijvoorbeeld met de app: Be Focussed!) op ongeveer 30 minuten. Leg je telefoon en andere afleidingen ver weg. Je hebt hiervoor de tijd nodig, focus op wat je gaat doen en een open mind. Dat lukt het beste zonder prikkels van bijvoorbeeld tv, laptop of mobiele telefoon.

2. De eerste stap is het formuleren van je doel. Schrijf wat steekwoorden op en vervolgens doe je je ogen dicht en neem je de tijd om je doel voor ogen te visualiseren. Probeer allerlei aspecten die met het realiseren van je doel te maken hebben erbij te betrekken.

3. Laat je fantasie gaan en exploreer de mogelijkheden. Waar gaat het om? Waar heeft het allemaal mee te maken? Wat is het thema? Welke beelden, kleuren, geuren, geluiden, symbolen, gevoelens en ideeën komen dan zo spontaan en automatisch in je op?

4. Krachtige uitspraken, kunnen helpen. Denk dan vooral in affirmaties – positieve uitspraken die je telkens herhaalt. Dus niet: ‘ik wil meer rust vinden’, maar: ‘ik ben in balans’, niet: ‘ik wil minder eten, maar ‘ik heb een mooi figuur’. Bevestigende uitspraken, alsof het al zo is, werken krachtiger. “Ik wil”, of “ik heb nodig” zijn een bevestiging van wat je niet hebt. Dat wil je juist niet op het bord, je wil niet meer krijgen van wat je niet hebt of niet wilt!

5. Blader de tijdschriften en kranten door en scheur/knip alles eruit wat je ook maar enigszins aanspreekt. Dat kan de kleur zijn, de sfeer, het gevoel wat het oproept, de plek, etc. Weggooien kan altijd nog. Net als bij brainstormen en mindmappen: niets is fout. Je verzamelt alleen nog maar.

6. Daarna maak een selectie van de beelden, woorden en zinnen die passend zijn, bij datgene waar je graag naartoe wilt. Dat hoeft niet slechts één onderwerp te zijn. Het kan een doel zijn voor je privéleven, of voor je onderneming. Zorg dan dat je bord diverse doel-gebieden heeft. Maar je kunt ook twee borden maken, één privé en één zakelijk.

7. Vervolgens ga je alle beelden en teksten die je hebt uitgekozen arrangeren op een groot vel papier, bij voorkeur een A3-formaat. En dan, jazeker, gaan we knutselen! Of je er een heel meesterwerk van maakt is aan jou. Je kunt een collage maken, of een selectie naar doel-gebieden, of organiseer het in tijd. Wat voor jou werkt! Ook hier is geen goed of fout.

8. Laat tijdens het plakken, je gedachten gaan over de eerste stap die je zou kunnen zetten in de richting van je doel. Wat zou je als eerste kunnen doen? Wat zou je als eerste kunnen laten? Wat zou je als eerste kunnen veranderen? Je hoeft ook niet van een 2 direct naar een 10. Een klein stapje is ook vooruitgang. En vele kleine stapjes maken ook een grote stap. Je mag best eerst naar 2,5.

9. Maak er een foto van en/of hang het op een plek waar je regelmatig komt. Zorg ervoor dat je je visionboard regelmatig tegenkomt. Boven je bureau, op de koelkast, op de wc-deur: alles mag. Als je er maar onverwacht tegenaan kunt lopen. In een la of in de kast dan gaat het niet gebeuren.


Het eindresultaat is je persoonlijke visionboard waarmee je jezelf op een eenvoudige manier in staat stelt je doel te realiseren. Maar, een plan of visie zonder actie blijft een droom, dus vergeet niet actie te ondernemen! Je kunt niet de lotto winnen zonder een lot te kopen!


Wil je het niet alleen doen? Kom dan naar de workshop op 23 januari. Alle materialen zijn aanwezig. Je wordt liefdevol begeleid en support daar waar nodig.


500 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page