top of page

Schulden en foute relaties. Dus dit had ik nooit durven dromen...

Bijgewerkt op: 26 apr. 2021

Toen ik jaren geleden in mijn kamertje zat, in het huis van een vriendin waar ik dus tijdelijk inwoonde, met schulden van mijn eerste "Ik begin mijn eigen bedrijf", de huur niet meer kunnen betalen, foute relaties en weer in een vaste baan zat van 40 uur bij een reclamebureau, had ik nooit durfen dromen van het leven wat ik nu heb. Ik ben net 50 geworden en ik voel me sterker en zelfverzekerder dan ooit!


Mijn eigen bedrijf was gedoemd te mislukken aangezien ik er niet vol voor durfde te gaan en de wereld was, meer dan 25 jaar geleden, nog niet klaar voor voedingssuplementen, lucht- en waterfilters. Ik was iets te vroeg :-) En ik was natuurlijk ook nog helemaal niet klaar voor het zelfstandig ondernemerschap als jong broekie! Zo rap als het kwam, zo rap verdween het ook weer. En ik bleef achter met schulden en geen inkomsten, dus ik moest weer een baan zoeken. Terug bij af zou je denken.Ook qua relaties was mijn leven een puinhoop. Met de ene mislukte relatie na de andere. En ik zou de relatie wel redden, ik zou er zoveel liefde in stoppen dat hij wel zou veranderen, ik zou zoveel liefde geven dat hij wel voor mij zou kiezen... Toen wist ik nog niet dat daar een woord voor is, en eerlijk gezegd wist ik dat tot 5 jaar geleden nog niet haha! :-) Codependentie dus.


Nu anno 2021 ben ik heel gelukkig getrouwd met de allerliefste en allerleukste man, hebben wij 3 prachtige dochters en (sinds kort) een hond. Wonen wij in een geweldig mooi huis, genieten we volop van het leven en elkaar. We hebben een hele mooie gevarieerde vriendengroep om ons heen en heel veel lieve familie met wie we vaak afspreken en leuke dingen doen.


Hoe heb ik het roer omgegooid zul je je afvragen... Mijn leven is begonnen te veranderen na het lezen van een boek. Ja ja, een boek. Een boek die mij heeft laten inzien wat ik deed, waarom ik het deed, hoe ik het deed, wanneer ik het deed en wat ik eraan kon doen. Als je mijn verhaal herkent dan zou mijn tip zijn om dit boek te lezen! Ik heb het boek in het Engels gelezen, maar je kunt natuurlijk prima de Nederlandse vertaling lezen. Dit boek was voor mij de start van een ander nieuw leven.


Weet je niet wat codependentie is? Dit is wat Wikipedia erover zegt?

"Codependentie is een door aanhangers van twaalfstappenprogramma gepropageerde aanduiding voor een psychische aandoening die voorkomt bij mensen die in hun jeugd vaak opgegroeid zijn in disfunctionele gezinnen, waar zij op de een of andere wijze onvoldoende in hun gezonde basisvoorwaarden en behoeften zijn ondersteund.


Vaak is er sprake van een achtergrond van verwaarlozing, mishandeling of misbruik. In voorkomende gevallen is er sprake geweest van een verslaving die binnen de familie heeft gespeeld.


Codependentie is een aandoening waarbij volwassen mannen en vrouwen moeite hebben:

  • een gezonde eigenwaarde te ontwikkelen;

  • gezonde grenzen te hanteren en aan te houden;

  • op een functionele manier om te gaan met leerprocessen, fouten maken, zich te kunnen ontwikkelen;

  • voor de eigen volwassen behoeften te zorgen;

  • op een functionele en gepaste wijze uiting te geven aan de eigen gevoelens en waarheid.

Iemand met codependentie-problemen kan soms te veel, en vaak ongepaste, zorg tonen voor de problemen van anderen, niet noodzakelijk in de context van een verslaving. Een codependent persoon is soms in nood, doordat hij geneigd is zichzelf te willen veranderen of schaamte te voelen voor de eigen gedachten of gevoelens, wanneer die in conflict komen met de problemen van een ander.


Een codependent persoon kan soms uiterst onzeker en labiel overkomen, maar ook zeer gecontroleerd en rigide. De symptomen kunnen variëren van lage eigenwaarde hebben en zich pleasend overafhankelijk maken van wat anderen willen en vinden, tot aan de andere kant niets en niemand zeggen nodig te hebben. Het huis van een codependant kan tot op de millimeter nauwkeurig schoon en opgeruimd zijn, met elk voorwerp op een precieze plaats, of juist overduidelijk een chaotisch beeld geven.


Codependenten zijn vaak pleasers, gevers ten top. Bijna alles wat een codependent doet staat in het teken van andere het naar de zin willen maken en andere tevreden te stellen.

De codependent is veelal opgevoed door een narcistische ouder die grote eisen stelde aan het kind met betrekking tot gedrag en uitingen. Het kind kreeg niet de mogelijkheid zich vrij te ontwikkelen en alles moest zijn zoals de narcistische ouder wilde dat het was.


Je kunt het allemaal ook zien als een hele dure leerschool :-)

En als ik het kan, dan kan jij het ook! Ik ben niet extra slim of bijzonder. Ik ben niet anders dan anderen. Ik heb niet op een speciale school gezeten en ik heb zelfs mijn middelbare school niet afgemaakt. Het enige wat ik wel heb, is het vertrouwen dat het allemaal goed komt en het doorzettingsvermogen om van iets negatiefs iets positiefs te maken.


Wil je meer weten over een gezonde money mindset? Stuur mij dan een berichtje!


Herken je dit? Wil je erover praten? Stuur mij dan een bericht of bel mij!

Je kunt ook direct online een afspraak maken via deze link: https://www.margahogenhuis.nl/book-online


Behoefte aan meer inspiratie? Volg mij dan op instagram: https://www.instagram.com/margahogenhuis/


94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page