Post | Marga Hogenhuis
top of page

Op een wachtlijst bij een psycholoog, wat nu?

Enorme wachtlijsten bij (GGZ) psychologen, maanden wachten voordat je geholpen wordt, kan dat niet anders? Er zijn bijna 90.000 Nederlanders die op de wachtlijst staan voor psychische hulp. Zij moeten soms maanden wachten. Sinds een aantal jaar het de bedoeling dat huisartsen basiszorg voor mensen met psychische problemen overnemen. Bij ernstige problemen verwijzen zij door naar een psychiater of andere gespecialiseerde zorg. Hiervoor hebben de meeste huisartsenpraktijken een praktijkondersteuner voor aangenomen. Maar ook hier loopt het werk op en zijn er meer mensen die ondersteuning nodig hebben dan er uren zijn om ze op te vangen.


Wachtlijst psychische hulp kan gevaarlijk zijn voor patiënt

Bijna iedereen die hulp zoekt in de geestelijke gezondheidszorg komt op een wekenlange zo niet maanden lange wachtlijst terecht. GGZ Nederland luidt de noodklok. Hierdoor kunnen kinderen en volwassenen onnodig in crisissituaties belanden." Bron: Algemeen Dagblad



'Wachtlijsten psychische hulp zijn lang, en ze worden alleen maar langer'

De wachttijden voor psychische hulp zijn nu al lang, zelfs voor jongeren die door de rechter tot het volgen van therapie zijn veroordeeld, en dat wordt vanaf volgend jaar nog erger, zegt Larissa Hoogsteder van de Waag. Bron: Volkskrant


Psychiatrische patiënt bij de huisarts al in de wacht

Mensen met psychische klachten komen nu vaak al bij de huisarts op een wachtlijst terecht. Uit een jaarlijks onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijkt dat 52 procent van de huisartspraktijken geen tijd heeft om deze patiënten meteen te helpen. Bron: NOS


Dus wat een oplossing leek, is nu ook niet meer de oplossing. Hoe dan wel? Iemand die ik ken heeft via zijn huisarts en de praktijkondersteuner een tussenoplossing aangeboden gekregen. Therapie bij een Integratief Therapeut voor zolang de wachttijd duurt. Zodat de client zorg en aandacht krijgt en zodat de problemen niet verergeren. Vaak is het al helpend dat de client gehoord en gezien wordt. Dat er een plek is waar vrijuit gesproken kan worden. Waar gewerkt kan worden aan wat nu aandacht nodig heeft.


En er zijn heel veel therapeuten in Nederland die, volgens mij, de druk op de wachtlijsten kunnen verminderen. Vele van deze therapeuten worden uit het aanvullende pakket (deels) vergoedt.


Aan alle praktijkondersteuners, namens alle (Integratief) therapeuten van Nederland, wij bieden onze kennis en ervaring aan om de druk op de wachtlijsten te verminderen!


Ik pleit voor Alternatieve Zorg in het basispakket. Er zijn nu zoveel meer bewijzen dat deze vorm van ondersteuning in het genezingsproces resultaat oplevert!


Cliënten kunnen bij mij terecht voor onder andere Traumaverwerking, depressieve klachten, Stress, Burn-out en Angsten.




363 views0 comments

Categories

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page