top of page

De oplossing voor de lange wachtlijsten voor psychische hulp

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2021

Er zijn bijna 90.000 Nederlanders die op de wachtlijst staan voor psychische hulp. Zij moeten soms maanden wachten op hulp. Sinds een aantal jaar het de bedoeling dat huisartsen basiszorg voor mensen met psychische problemen overnemen. Bij ernstige problemen verwijzen zij door naar een psychiater of andere gespecialiseerde zorg. Hiervoor hebben de meeste huisartsenpraktijken een praktijkondersteuner voor aangenomen. Maar ook hier loopt het werk op en is er teveel aan mensen die ondersteuning nodig hebben.


Wachtlijst psychische hulp kan gevaarlijk zijn voor patiënt
Bijna iedereen die hulp zoekt in de geestelijke gezondheidszorg komt op een wekenlange wachtlijst terecht. GGZ Nederland luidt de noodklok. Hierdoor kunnen kinderen en volwassenen onnodig in crisissituaties belanden." Bron: Algemeen Dagblad


'Wachtlijsten psychische hulp zijn lang, en ze worden alleen maar langer'
De wachttijden voor psychische hulp zijn nu al lang, zelfs voor jongeren die door de rechter tot het volgen van therapie zijn veroordeeld, en dat wordt vanaf volgend jaar nog erger, zegt Larissa Hoogsteder van de Waag. Bron: Volkskrant

Psychiatrische patiënt bij de huisarts al in de wacht
Mensen met psychische klachten komen nu vaak al bij de huisarts op een wachtlijst terecht. Uit een jaarlijks onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) blijkt dat 52 procent van de huisartspraktijken geen tijd heeft om deze patiënten meteen te helpen. Bron: NOS

Dus wat een oplossing leek, is nu ook niet meer de oplossing. Hoe dan wel? Iemand die ik ken heeft via zijn huisarts en de praktijkondersteuner een tussenoplossing aangeboden gekregen. Therapie bij een Integratief Therapeut voor zolang de wachttijd duurt. Zodat de client zorg en aandacht krijgt en zodat de problemen niet verergeren. Vaak is het al helpend dat de client gehoord en gezien wordt. Dat er een plek is waar vrijuit gesproken kan worden. Waar gewerkt kan worden aan wat nu aandacht nodig heeft.


En er zijn heel veel therapeuten in Nederland die, volgens mij, de druk op de wachtlijsten kunnen verminderen. Vele van deze therapeuten worden uit het aanvullende pakket (deels) vergoedt.


Aan alle praktijkondersteuners, namens alle (Integratief) therapeuten van Nederland, wij bieden onze kennis en ervaring aan om de druk op de wachtlijsten te verminderen!


Ik pleit voor Alternatieve Zorg in het basispakket. Er zijn nu zoveel meer bewijzen dat deze vorm van ondersteuning in het genezingsproces resultaat oplevert!


Clienten kunnen bij mij terecht voor onder andere Traumaverwerking, depressieve klachten, Stress, Burn-out en Angsten.
243 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page