top of page

5 tips voor minder vakantiestress!Het is (bijna) vakantie voor heel veel mensen. Maar vakantie brengt voor ook voor velen heel veel spanningen mee. Wat in eerste instantie bedoeld is om te ontspannen, heeft helaas voor een aantal een niet zo’n ontspannen start. Het lijkt namelijk heel handig om door te werken tot aan je vakantie. Want je wilt graag alles “af” hebben. Je wilt collega’s niet op opzadelen met jou werk. Sommige zaken kunnen echt niet wachten tot na de vakantie en anders ligt het werk er over 3 weken nog en meer.

Ziek worden of instorten tijdens de vakantie

Vind jij ook dat je alles af moet maken voordat je weggaat? Heb je graag de touwtjes in handen, ook als je er niet bent? Wil je controle houden over je werkzaamheden? De kans is groot dat je helemaal geen zin hebt om de koffers te pakken en om de spullen van zolder te halen. Misschien is de rit/vlucht er naartoe al een helse opgave en op het vakantieadres aangekomen heb je al helemaal niet de behoefte om te gaan zwemmen, ook al heb je dat aan de kinderen belooft. Misschien is het wel herkenbaar dat je de eerste dagen moppert en boos doet. Dat je helemaal geen zin hebt om dingen te doen “omdat we op vakantie zijn.” Eigenlijk ben je de eerste week van je vakantie gewoon niet te genieten. Dat komt omdat je lijf en hoofd zich aan het herstellen zijn. Herstellen van de stress, stresshormonen en alle symptomen die je kunt krijgen van stress.

Type mens wat last kan hebben van Vakantiestress

De mensen die het meeste last hebben van stress vanwege de vakantie zijn:

 • Mensen die controle willen hebben

 • Angst hebben om te falen

 • Onzeker zijn over hun eigen kwaliteiten

 • De lat heel hoog leggen

 • Niet weten hoe ze meer rust kunnen inbouwen

 • Perfectionistisch zijn

 • Grote ambities hebben

 • Prestatiegericht zijn

 • Niet 'niets' kunnen doen

 • Vaak twee dingen tegelijk doen

 • Mensen die veel van zichzelf eisen en 'moeten'

 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben

 • Grote betrokkenheid bij gezin of werk hebben

 • Streven naar waardering van anderen

 • Moeilijk nee kunnen zeggen of grenzen kunnen aangeven.

 • Moeilijk steun kunnen vragen

 • En mensen die heel goed vooruit kunnen kijken


Ondernemers en vakantie

Ondernemen en vakantie dat gaat niet samen. Alles moet door blijven draaien. Vakantie kost geld… Mensen die last hebben van te veel stress op vakantie kunnen vaak niet loskomen van het bedrijf, zijn vaak te overijverig en blijven zich bemoeien met het werk en de mensen aan het thuisfront. En alhoewel dit zeer zeker lastig is voor ondernemers, is het misschien voor hen wel nog belangrijker om aan de rust te denken.

Tips voor een ontspannen vakantie

Als je tot de bovenstaande groep behoort, hoe kun je dan wel ontspannen op vakantie gaan?

Tip 1: Niet doorwerken tot aan je vakantie. Neem de dag, en het liefste 2 dagen ervoor al vrij. Dit geeft je de tijd en de ruimte om je koffer te pakken, de laatste dingen te halen en bovenal rust om deze laatste dingen te doen. Het haalt de snelheid van het werken alvast uit je lijf.

Tip 2: Afbouwen naar de vakantie toe. In plaats van steeds harder te werken om “alles af te krijgen” kun je beter in de week naar de vakantie toe afbouwen. Taken overdragen, werk overdragen, actiepunten overdragen, geen meetings meer doen waar je de komende weken toch niet aan kunt meewerken, etc.

Tip 3: Neem echt afstand van je werk. Ze kunnen echt wel verder draaien zonder jou. Je hoeft niet elke dag je mail te checken, daarmee kom je niet in vakantiestemming en kun je je niet volledig ontspannen. Het bederft echt een aanzienlijk deel van je vakantie (waar je toch hard voor gewerkt hebt) en uiteindelijk lost een probleem zich vaak vanzelf op. Ontspannen is toch eigenlijk het doel van vakantie? Anders kun je beter thuisblijven en doorwerken. Dat geeft dan minder stress.

Tip 4: Plan vooruit. Zorg dat je vakantie goed geregeld is zodat je daar in ieder geval geen stress van hebt. Klinkt logisch maar hoe fijn is het als je een week van tevoren al de koffer klaar kan zetten en elke keer als je iets bedenkt wat je mee wilt nemen erin kan doen. Print als je dat prettig vindt een lijstje uit met Wat neem ik mee op vakantie (www.anwb.nl) Zorg dat je van tevoren helder hebt wie je plantjes, je huisdieren en je post verzorgt.

Tip 5: Pak de rust. Het kan zijn dat je de eerste dagen van je vakantie nog de “drive” van het dingen “moeten” zit en je nog te veel in de actie-modus draaft. Je lijf is nog adrenaline aan het aanmaken van de stress, wat je weer het gevoel geeft dat je in actie moet komen. Maar wat het eigenlijk nodig heeft is rust. Laat dat nou hetgeen zijn waar je moeite mee hebt. Logisch ook. Misschien heb je ook wel het gevoel dat je nuttig bezig moet zijn. Dat je dingen moet doen, dingen moet gaan zien of moet bezoeken want nu ben je hier. Nu moet je ook die kerk, dat centrum, dat strandje, dat museum, etc gaan bekijken. Je kunt de activiteiten beter spreiden en jezelf eerst een paar dagen rust gunnen om op adem te komen en te acclimatiseren. En als je het moeten loslaat, wat wil je dan eigenlijk? Misschien wil je wel even helemaal niks. Een tijdschrift bladeren, voor je uit staren, een boek lezen. Het is vakantie, niets moet. Overleg wel even met je reisgenoten!


Vergeet niet te genieten! Straks ben je weer thuis en realiseer je je dat je helemaal niet hebt kunnen genieten van de prachtige plek waar je was met je familie of vrienden die erbij waren. Want heel goed vooruit kunnen kijken is nuttig, maar op vakantie wil je voornamelijk bezig zijn in het moment en niet met wat de dag van morgen, of erger nog die van volgende week brengt. Want dan ben je misschien alweer thuis...

Zorg goed voor jezelf.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn
bottom of page