top of page

Narcist als partner: Hij is zo zelfverzekerd en sterk...

Bijgewerkt op: 17 nov. 2021

Er zijn verschillende typen narcisten, en deze trekken verschillende soorten partners aan, met specifieke karaktertrekken. En wat zegt het mogelijk over jou als je op een narcist valt? In dit blog wil ik graag een voorbeeld schetsen zoals deze mij ook is verteld. De karakters zijn uitvergroot tot karikaturen om het verhaal kracht bij te zetten en te verduidelijken. In dit voorbeeld gebruik ik een depressief narcistische partner. Misschien herken je iemand hierin.Het sprookje begint zo mooi...

Stel je eens voor, een man en een vrouw met een ongelofelijke aantrekkingskracht naar elkaar toe. Alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. Ze worden als magneten naar elkaar toegetrokken. De man is groot en sterk en zij is een impulsieve bange vrouw. Ze raken aan de praat. Onbewust herkennen ze iets in elkaar. Het is het gevoel van diepe leegte en herkenning. Hij is sterk. En zij bewonderd dit aan hem. "Wat ga jij daar goed mee om, ik wou dat ik dat kon... Ik stel niets voor." Dat komt voor hem heel goed uit want hij heeft meer ruimte nodig.


Ze beginnen een relatie, een romantische relatie zoals je alleen in films ziet. Zij denkt dat ze eindelijk iemand heeft gevonden die haar zo goed aanvoelt, die haar de kracht geeft die zij mist. En met wie ze samen het leven aankan! Zij denkt Samen zijn wij Eén. Hij denkt jij bent nul en ik ben één en samen zijn wij één.


Ik heb mezelf weer gevonden!

Na een poosje is de vrouw uit het dal gekropen en kan ze de wereld weer aan. Nu kan ik mijn leven weer zelf leven! Ik heb zoveel aan hem gehad en nu kan ik het ook weer alleen. De laatste maanden waren heerlijk. Ze waren enorm verbonden aan elkaar en deden alles samen. Het was echt een heerlijke tijd... Nu wil de vrouw wel weer afspreken met haar eigen vrienden en vriendinnen.


Dan begint het. De man zegt "Dat gaat niet gebeuren!" Je bent er namelijk om hem te bewonderen en te aanbidden. En al je tijd behoort hem toe. Niet aan anderen. "Ja maar ik kan nu de wereld wel weer in en weer stappen nemen de toekomst, omdat jij mij zo goed hebt geholpen." Maar hij laat het niet toe. "Jij blijft hier." Ze krijgen enorme ruzies. "Ik wil ook mijn eigen leven." Uiteindelijk blijft ze bij hem omdat ze bang is om hem te verliezen, bang om alleen achter te blijven, bang dat ze het alleen niet redt want hij had haar toch die kracht gegeven. En levert ze steeds meer van haar vrijheid in. Ze mag niet meer naar vrienden, daarna niet meer naar vriendinnen, dan niet meer naar broers en zussen, dan ook niet meer naar haar ouders en uiteindelijk ziet ze haar eigen kinderen ook niet meer. Langzaam aan raakt ze geïsoleerd van de buitenwereld en is er alleen nog maar haar wereld met hem.... Dat maakt het soms nog moeilijker voor haar om weg te gaan, zeker als er kleine kinderen bij betrokken zijn.


Er is ook een alternatief verhaal...

Dan begint het. De man zegt "Dat gaat niet gebeuren!" En zij zegt "Ja maar ik wil ook mijn eigen leven hebben!" Ze krijgen enorme ruzie. Zij wil autonomie, hij wil dat ze hem blijft aanbidden. Ze probeert het rustig en lief uit te leggen maar dat is alleen maar olie op het vuur. De ruzie is heftig, net zo heftig als de seks. Maar in ruzie is niets fijns aan die heftigheid. De man gaat direct in de aanval "Jij wil weg, rot dan maar op! Ik wil je nooit meer zien!" Zij loopt weg, gaat naar haar vriendinnen, om te klagen over hem. Dat werd natuurlijk helemaal foute boel, toen hij dat hoorde werd hij nog kwader. "Donder maar op! Hier heb ik geen zin in! Jij maakt alleen maar drama."


Hij zei wel dat ze samen waren maar eigenlijk maakte hij alleen maar gebruik van haar leegte om zijn eigen grootheid op te projecteren. En nu ze haar eigen ruimte op eist dat is helemaal tegen het verkeerde been aanschoppen. Dan flikker je maar een eind op. "Er zijn nog meer afhankelijke vrouwen die een sterke man nodig hebben die ik in mijn bed kan krijgen... "


Vrouwen die leegte voelen, denken dat hij hun helpt om die leegte te vullen maar hij doet dat niet om hen te helpen maar om zichzelf te etaleren.


Hoe nu verder?

In dit verhaal gebruik ik een man als voorbeeld. Vaak is dit namelijk het geval. Als een vrouw eenzelfde jeugd heeft meegemaakt, wordt ze meestal niet narcistisch zoals beschreven maar een borderliner. De partner van de narcistische man is vaak een Borderliner vrouw.


Wil je meer weten over hoe je om kan gaan met een narcistische partner? Wil je weten wat maakt dat je aangetrokken voelt? Ben je nieuwsgierig hoe je uit deze dans kan stappen?

Stuur mij dan een DM!


De volgende blog is een hele praktische test om erachter te komen of je partner narcistisch is. Wil je deze niet missen? Schrijf je dan in en krijg een melding van de volgende blog!661 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page