top of page

Kernwaarden: Waarom je dingen doet

Bijgewerkt op: 30 aug. 2023

Kernwaarden worden vaak gebruikt in het bedrijfsleven om aan te geven waar een bedrijf voor staat en bij teambuilding-oefeningen om te zien of de Kernwaarden van de personen onderling en tussen de personen en het bedrijf complementair zijn aan elkaar.


Je kunt een kernwaarden-oefening ook doen voor jezelf als je bijvoorbeeld wilt weten waarom je dingen doet die je doet. Of omdat je ongeveer wel weet waarom je iets doet maar het grotere plaatje nog niet hebt. Je kunt de oefening ook doen als je voor jezelf of voor je bedrijf een richting wilt bepalen. Of omdat je tegen bepaalde mensen aanloopt met wie het niet lekker loopt. Dan kan het zomaar zijn dat jullie kernwaarden totaal verschillend zijn.


Kernwaarden oefening

Hieronder vind je een lijst met kernwaardes. Lees deze door en als een waarde je aanspreekt, als je denkt; dit past absoluut en voor de volle 100% bij mij schrijf deze dan op een sticky notes. Nu heb je een grove selectie gemaakt van alle waarden die jij belangrijk vindt.


Lijst met kernwaarden

Je kunt de kernwaardenlijst ook downloaden:

kernwaarden
.pdf
Download PDF • 597KB

Kies hier nu 10 waarden uit die voor jou heel belangrijk zijn. Schrijf ze op 10 blaadjes en leg deze op de tafel voor je. Als je nu kijkt naar deze 10 kernwaarden, kun je deze dan in volgorde van belangrijkheid neerleggen? Wat is echt belangrijk? Als je twijfelt, waar kun je echt niet zonder?Als je het niet zeker weet, wat maakt jou jou? Waar sta je voor? Zonder dit ben jij niet jezelf...Dan ga ik je vragen om de achterste 7 weg te halen zodat je jouw 3 belangrijkste kernwaarden over houdt. Bij mij bleven over: Vertrouwen, Veiligheid en Creativiteit. Deze staan dan ook op mijn website als mijn kernwaarden. Als deze aansluiten bij jou, dan is de kans groot dat je voor mij zou kiezen.


Je kunt je voorstellen dat je soms met jouw waarden lijnrecht tegenover iemand kunt staat. Bijvoorbeeld als jij het cruciaal vindt dat iemand Eerlijk is, dan is een persoon die eerlijkheid met een korreltje zout neemt niet iemand waarmee je vrienden zou worden. Of als je continu botst met iemand, dan zou je eens nieuwsgierig kunnen zijn naar de waarden van die ander. Als jij Mildheid heel waardevol vindt en de ander leeft naar de waarde van Daadkracht of Resultaat, kan dat botsen.


Dat geldt ook voor je werkgever. Als jij vertrouwen en vrijheid van groot belang vindt en je werkgever laat je niet thuis werken, dan kan dat gaan schuren omdat je werkgever je nu niet het gevoel geeft van vertrouwen en vrijheid. Als je gaat solliciteren kun je deze waarden al van te voren opzoeken, deze staan vaak op de website.


En als laatste kun je je kernwaarden gebruiken als de drijfveer voor je eigen bedrijf. Dit zou het startpunt kunnen zijn van je missie. Dit is niet alleen elementair voor de richting die je kiest, maar ook voor de toekomstige klanten ontzettend waardevol om te weten.


Weten waarom je de dingen doet, die je doet en hoe je ze doet? Ga dan eens aan de slag met kernwaardes!


Wil je aan de slag met je kernwaardes en hier meer uithalen? Kom dan eens langs of laten we online afspreken!
Aan de slag met Kernwaarden
2.865 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page