top of page

Traumasporen behandelen met IEMT

Al enige tijd geleden heb ik mijn IEMT opleiding afgerond en ben ik nu Advanced IEMT Practicioner. IEMT is een prachtige methode die snel en effectief kan werken op verschillende gebieden. En onlangs heb ik de Masterclass Traumasporen afgerond... Dit is wat mijn trainer/therapeut Anne ten Brinke erover zegt:

"Het boek ‘Traumasporen’ van prof. dr. Bessel van der Kolk en het boek van Nadine Harris over ‘Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen (op latere leeftijd)’ en mijn eigen lichamelijke traumasporen zetten mij aan tot een verdieping in het traumawerk.


Tot nog toe hebben we gewerkt met IEMT op herinneringen (de mind) en IEMT op emoties. In deze IEMTspiratie werken we op advanced plus wijze aan traumasporen in je lichaam. We onderzoeken of we het lichaam kunnen helpen om oud zeer, blokkades en spanning los te laten. Het oud zeer dat voor gezondheidsproblemen op latere leeftijd zorgt. "


Tijdens deze Masterclass heb ik mijn eigen trauma ingezet en tjonge jonge dat was een hele mooie, bijzondere en helende ervaring! Ik kan niet zeggen dat het makkelijk was, maar ik kan wel zeggen dat het heel bevrijdend voelde. Zelf heb ik weinig herinneringen over mijn verleden en dat is bij sommige interventies best lastig. En ik realiseerde me ook dat het lichaam wel een herinnering heeft want die wordt soms op de raarste dingen getriggerd. Bij deze specifieke oefening wordt daar juist gebruik van gemaakt. Van de herinnering die opgeslagen zit in je lijf. En dat vrij te laten komen en op die manier te helen.


In de weken erna voelde ik me nog steeds wel heel kwetsbaar en zacht maar ook geheeld en vrij. Inmiddels heb ik de Traumasporen oefening al meerdere keren mogen inzetten en ook hier waren de resultaten zo mooi en ontroerend. Mensen die op stukken kwamen waar ze nog nooit eerder waren geweest. Wat natuurlijk in eerste instantie heel onwennig aanvoelt. Heel voorzichtig en met kleine stapjes het nieuwe integreren in het nu.


Wat is IEMT eigenlijk?

IEMT is de afkorting van Integral Eye Movement Therapy. Het werkt, net als EMDR, met oogbewegingen. Wat verder de overeenkomsten zijn en de verschillen kan ik niet zo goed uitleggen. Daar vinden overigens nu onderzoeken plaats die dat in kaart willen gaan brengen. Zoals ik het uitleg aan mensen is dat herinneringen en emoties vaak gekoppeld zijn aan een bepaald beeld. Bijvoorbeeld als je een auto ongeluk hebt gehad, kun je het moment, dat beeld, dat je het paaltje, de muur, de andere auto continue op je netvlies hebben. Op het moment dat je dat beeld vasthoudt en de oogbewegingen maakt, zijn er een aantal scenario's wat zou kunnen gebeuren; je krijgt meer afstand tot het beeld. Dus in plaats van dat het beeld op je neus geplakt zit, kun je er nu van een afstand naar kijken. Het kan ook zijn dat je met die afstand het gevoel krijgt dat je het beeld observeert. En als je het beeld observeert, ben je als observator niet gefuseerd met de emoties die gekoppeld waren aan het beeld. Wat ook kan gebeuren is dat je andere emoties gaat ervaren of dat het beeld vaag wordt. Wat vervolgens het meeste gebeurd is dat mensen rust ervaren, minder heftige emoties en dat het voorval een plekje heeft gekregen. Technisch gesproken worden er nieuwe verbindingen gemaakt in je hersenen.


Waarvoor is IEMT geschikt?

De methode wordt vaak ingezet voor het neutraliseren van terugkerende emoties en gevoelens. Maar ook bij het behandelen van bijvoorbeeld angst, depressie, burn-out of verwerking van ingrijpende gebeurtenissen. IEMT kan ook helpen bij persoonlijke groei, Identiteitsontwikkeling en algeheel welzijn.


Dus IEMT is geschikt voor:

  • stressreductie,

  • preventie en behandeling van burn-out,

  • angst,

  • depressie,

  • traumabehandeling,

  • PTSS (ook voor complexe meervoudige traumatische problematiek).

  • En fantastisch inzetbaar voor persoonlijke groei.


Wat doe je tijdens zo'n sessie?

Eigenlijk niet zo heel veel. ‘Moet ik dan alles weer oprakelen?’ Nee, dat hoeft niet. En dat is een voordeel van deze vorm van oogbewegingen en ook tevens het verschil met EMDR. Je hoeft tijdens een sessie niet veel te praten over de vervelende gebeurtenis of het probleem waar je voor komt. Je hoeft mij zelfs niet te vertellen wat je zo emotioneert. Vanuit het gevoel waar je nu last van hebt of het thema wat jij inbrengt, breng ik je met specifieke vraagstelling terug naar een herinnering, welke vanzelf opkomt vanuit het onbewuste brein. Met de focus op deze herinnering volg je met je ogen de beweging die mijn vingers/pen/stick maken. Vaak volgen er meerdere associaties met deze herinnering, waardoor je uiteindelijk bij de kern komt. Door deze kern te transformeren, ontstaan er gezonde grenzen tussen verleden en het heden. Na een sessie ervaren klanten vaak meer afstand tot de gebeurtenis/ probleem en worden minder of niet meer overmand door de emoties die erbij hoorden. Dat kan een enorm gevoel van bevrijding geven.

Wil je ook oude patronen doorbreken? Wil je ook vrij zijn van oude beperkende overtuigingen? Wil je ook je verleden achter je laten? Kom dan eens langs voor een gesprek en laat je verrassen door wat het je kan brengen...








Bronnen:






77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page