top of page

Hij doet groots maar heeft een klein hartje...

Bijgewerkt op: 17 nov. 2021

Hij doet groots met een klein hartje en zij is iemand die zorgt. Want zij ziet zijn "Ware Ik", dat kleine gewonde jongetje... Die jongen die alleen zijn hond had om hem te troosten en gezelschap te houden. En daar gaat zij voor zorgen...Een ander verhaal met een ander type narcist. Ook hier schets ik een beeld waarin de karakters zijn uitvergroot tot karikaturen. Een groot deel heb ik verzonnen en aangevuld op het verhaal wat mij is verteld door Dr. Martin Appelo. Dit verhaal gaat over angstig narcistische mannen. Deze types voelen zich aangetrokken tot de zorgzame soort. De verpleegsters, de therapeuten, de coaches, de dokters, iemand die op één of andere manier werkt in de hulpverlening of de zorg. De man voelt zich aangetrokken tot zo'n zorgzaam typje want hij wil gediend worden en de vrouw ziet in hem iets wat anderen niet zien. Ze voelt intuïtief dat er hier een kleine gekwetste jongen in deze man schuilt en daar gaat zij voor zorgen...


Ik zie ik zie wat jij niet ziet...

Ze ontmoeten elkaar via een dating-app en raken in gesprek. Hij verteld haar iets over zijn verleden en zij ziet dat kleine jongetje. Dat is het deel wat haar raakt. Ze voelt zich direct enorm tot hem aangetrokken. Niemand weet dit, maar zij weet het wel. Ze gaan daten en uiteindelijk wonen ze samen. Zie je wel, je kan de ware liefde vinden met de app! En ook de man vind het fantastisch! Dit is zijn wens, dat iemand die voor hem zorgt, eten voor hem maakt, zijn pantoffels pakt, een biertje pakt, met wat te knabbelen erbij, zo gezellig toch? Zijn kleren wast en strijkt, de agenda beheert en hem altijd voor haarzelf plaatst. Zijn natje en droogje zijn helemaal tip top verzorgd. Wat je maar wil schatje, ik pak het voor je. Wat je maar wil liefje, ik doe alles voor jou...


En nu ben ik aan de beurt!

Na jaren zorgen en verzorgen, zijn de kinderen eindelijk het huis uit. En nu? En ik dan? Hij heeft een glansrijke carrière, mijn taak als moeder zit erop, wat nu dan? Zal ik een winkel beginnen? Zal ik een cursus volgen? Een opleiding doen? Naar een retreat gaan om 'Mijn Ware Zelf' te vinden? Of een spirituele reis maken? Zal ik eens Ayahuasca proberen?


Waar ze eigenlijk naar zoekt en verlangt is verbinding. Ze vraagt haar man om eens iets samen te gaan doen. De man is verbaasd en verwart. Samen doen? Geen idee hoe dat werkt. Je hebt toch je breiclub, yoga-vriendinnen, Reiki cursus gedaan en je bent toch bekeerd? Dat is waar, op de club heeft ze geleerd dat ze meer voor zichzelf moet opkomen. Dat ze meer voor zichzelf moet gaan kiezen. En dat gaat ze nu in actie omzetten. Ze gaat dreigen: Als je nu niet meer investeert in onze relatie dan ga ik bij je weg. Als je niet samen met mij dingen kunt doen, dan kunnen we beter niet meer samen zijn. Hij denkt "Dat doet ze toch niet." En vaak is dat ook zo. Dan maken de vrouwen de dreiging niet waar. En dan werkt het hetzelfde als met kinderen, als je alleen maar dreigt (ik pak je telefoon af, etc) en niet doet, zullen ze niet naar je luisteren. Want je doet het toch niet.


Een depressief narcist zegt dan "Dan rot je toch op! En je hoeft nooit meer terug te komen! Zoals je hebt kunnen lezen in het vorige blog: De man gaat direct in de aanval "Jij wil weg, rot dan maar op! Ik wil je nooit meer zien!" (Blog: Narcist als partner: Hij is zo zelfverzekerd en sterk...)


Maar de angstige narcist zegt: "Oh nee, nu is er niemand meer om voor mij te zorgen. Om mij te dienen. Nu zie ik wat ik hebt fout gedaan. Kom bij mij terug! Ik zie nui in hoe belangrijk jij voor mij bent. Ik mis je zo. Ik zal echt veranderen. Ik zal beter mijn best doen, wat je maar wilt. Wat jij maar nodig hebt..."


Spijt en schuld

Zij voelt de hulpvraag, zoals ze dat altijd haar hele leven al heeft gevoeld. Je kent het misschien wel, als je zegt dat je dorst hebt staat zij al voor je klaar met iets te drinken. Als je roept dat je hoofdpijn hebt staat zij al klaar met een paracetamolletje. Of als er een vraag wordt gesteld tijdens de vergadering wie er zin heeft om een nieuwsbrief te maken, steekt zij als eerste haar vinger op. Of als je opmerkt dat je geen schone sokken meer hebt, dat ze gelijk weer gaat wassen... Die roep, die hulpvraag, ze is niet voor niets een zorgverlener geworden. En ze gaat terug. Ze wordt overstelpt door cadeaus. Een teken van zijn spijt en schuld. Maar niet één cadeau is wat zij graag zou willen hebben. Niet één cadeau wat op haar verlanglijstje stond... Hij bepaald namelijk wel wat zij nodig heeft. Het liefst geeft hij haar dan ook iets waarvan hij vind dat zij dat moet dragen, of aan moet trekken.


Na een maand of wat is het weer hetzelfde. Ze krijgt nog steeds niet zijn aandacht, ze doet alles alleen, onderneemt alles alleen en besluit dan dat ze dan beter alleen kan zijn. Ze gaat bij hem weg. Voorgoed. Al het smeken van hem heeft geen nut. De cadeaus hebben geen glans. De roep om hulp verdwijnt naar de achtergrond. En als al het smeken niet meer helpt, dan veranderd de man in iemand die heel gevaarlijk wordt.


Zoals eerder aangegeven zal de depressief narcist roepen Rot maar op! maar de angstige narcist die zegt iets heel anders: Als jij niet mij dient, zul je ook niemand anders dienen. Dit zijn de potentiële stalkers en types die je helemaal kapot maken en je juridisch helemaal in de pan hakken zodat je met niks achterblijft. En alles kwijt raakt. Want: Jij hebt mij verlaten, jij dient mij niet meer, jij hebt nergens recht meer op.


Als jij bent gevallen voor een narcistische partner, dan zegt dat ook iets over jou. Waarschijnlijk is er een leegte in jou, een gekwetst kindsdeel wat je in je jeugd hebt opgelopen. Misschien heb je niet de aandacht gekregen die je als kind nodig had. Misschien werd er tegen je gezegd dat je waardeloos was. Misschien was een zus of broer belangrijker of beter dan jij. Misschien moest je altijd vragen om liefde of werd het je bewust onthouden, want dat hoort niet, mag niet, kan niet, daar is geen tijd voor, we werken toch hard om jullie te onderhouden, we geven toch wat nodig is (aan kleding en schoenen misschien wel maar geen verbinding of aandacht) etc. Misschien was jouw moeder of vader narcist en herken je dit verhaal. Misschien werd er gezegd Niet zo zeuren, gewoon doorgaan. Niet zo aanstellen, in Afrika hebben kinderen niks te eten. We doen dit voor jullie/jou. Ik werk heel hard zodat wij hier kunnen wonen. Wat mis je in jezelf wat je in de ander hoopt te vinden? Welk verdriet of welke pijn heeft jou zo geraakt? Of ga je te ver in het helpen van anderen omdat dat makkelijker is dan zorgen voor jezelf. Omdat je niet weet hoe dat moet... Wat herken je in de pijn van je partner als hij een spiegel voor jou zou zijn?


In mijn vorige blogs kon je lezen over de narcist die zo sterk en zelfverzekerd is en een test om uit te vinden of je partner een narcist is. Heb je er iets aan gehad? Herkende je de verhalen? Deel het gerust en laat het mij weten!


In mijn volgende blogs zal ik nog twee testen delen en in deze serie over narcisme ga ik vertellen over wat je kunt doen als je in een relatie zit met een narcistische partner. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor het ontvangen van updates!


384 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page