top of page

5 dingen die manipulators zeggen om hun ware intentie te verhullen

Bijgewerkt op: 16 sep. 2021

Manipulators zijn echte meesters in bedrog en misleiding. Ze proberen hoe dan ook hun zin door te drijven, en ze gebruiken hun gebekt-heid om uit de problemen te komen en de mensen om hen heen te misleiden. Wees je er goed van bewust dat dit ook een vorm van mishandeling is, namelijk emotionele mishandeling en emotionele chantage. Ik gebruik hier een plaatje van een duister uitziende man maar zo zien ze er in het echt natuurlijk niet uit. Het zijn de mensen die het hardste lachen, de grootste praatjes hebben en waarvan andere mensen zeggen dat hij zo attent is en zo leuk. Die persoon die voor de buitenwereld de beste partner lijkt of de leukste vader, maar achter de voordeur wreed en manipulatief zijn sporen van een trauma achterlaat...


Het probleem met manipulatoren is dat ze eigenlijk nooit eerlijk vechten. Ze gebruiken de emoties, gedachten en persoonlijkheden van anderen tegen hen, zodat ze kunnen 'winnen' of krijgen wat ze willen. Met andere woorden, wanneer je oog in oog staat met een manipulator, hebben ze jou waarschijnlijk al lang geanalyseerd en bepaald hoe ze het beste op jouw knoppen kunnen drukken om een ​​bepaald resultaat te bereiken. Bijvoorbeeld: Als ik iets zeg over de kinderen, heb ik je meteen op de kast. Of als ik je ervan beschuldig dat je het niet goed genoeg doet, dan raak ik je. Want dat is wat je eigen Ego je soms ook verteld. Soms fungeren ze dus als een soort versterker van je Ego stemmetje. Maar wat dat stemmetje zegt is niet altijd waar!

Erger nog, veel manipulators doen hun uiterste best om zelf het slachtoffer te spelen en onschuldig te handelen. Dit kan het nog moeilijker maken om in te schatten of je met iemand spreekt die het goed bedoelt of met iemand die je probeert te misleiden. Want het klinkt vaak ook nog eens heel erg geloofwaardig.


De slachtofferrol klinkt ongeveer zo: Het is toch niet mijn schuld dat ik mijn baan kwijt ben geraakt. Ik kan er toch niks aan doen dat ik gebeld wordt. Ik heb er toch niet om gevraagd om deze klus te doen? Dat is toch niet mijn verantwoordelijkheid. Denk je dat ik het leuk vindt dat ik niet kan werken door mijn ongeluk? Jij wil toch ook vakantie/werken/vrij/... Wanneer heb ik eens tijd voor mezelf? Ik mag toch wel een biertje drinken als ik dat wil?

Het goede nieuws is dat veel manipulators dezelfde tactieken gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Hier zijn enkele uitdrukkingen die manipulators vaak gebruiken, zodat je weet wanneer iemand je probeert te misleiden of te manipuleren, en hoe je daarop positief maar vastberaden kunt reageren.


1. Ik begrijp je standpunt, maar mijn manier is echt het beste voor ons.

Soms zal een manipulator proberen te doen alsof hij zich in je inleeft. Ze zullen zeggen dat ze jouw standpunt volledig begrijpen, terwijl ze herhalen dat zij het het beste weten. Als je een relatie hebt met iemand die zich zo gedraagt, wees hier dan alert op en blijf bij je standpunt!

Wanneer een manipulator zoiets zegt, laten ze zien dat ze zogenaamd al je punten hebben gehoord en begrepen. Dit maakt dat je ze zult geloven en het is bewijs dat ze logisch en rationeel kunnen denken. En daarom dit echt de "beste" optie vinden. Maar meestal is dit gewoon weer een truc om je te overtuigen om de dingen op hun manier te doen.

De meest positieve manier om te reageren op iemand die dit probeert te gebruiken om je te manipuleren, is op dezelfde manier. Geef aan dat het misschien is wat zij denken dat het beste voor hen is, maar dat het simpelweg niet is wat het beste voor jou is. Als je meer tijd nodig hebt, zeg dan dat je alle argumenten hebt gehoord en dat je er nog even over na wilt denken. En als je een relatie hebt, een partnerschap hebt of samenwerkt, zeg de andere persoon dan dat het altijd het beste is om als team serieuze beslissingen te nemen.

2. Je bent gek, je spoort niet, je bent niet goed wijs, etc.

Dit is de puurste vorm van manipulatie en verwarring creëren. Een manipulator zal altijd proberen je te laten geloven dat jij degene bent die onredelijk is, zelfs als je om heel simpele, fundamentele dingen vraagt, zoals respect.

Een manipulator kan dingen zeggen als:

• Je bent gek!

• Het maakt toch niet zoveel uit?

• Je bent aan het over analyseren.

• Je denkt hier veel te hard over na.

• Gebruik gewoon positief denken.

• Je bent overdreven gevoelig.

• Je moet een beetje luchtiger zijn!

• Dat slaat nergens op.

De reden dat een manipulator zinnen als deze zou kunnen gebruiken, is om jou ervan te overtuigen dat jij irrationeel bent. Dat jij het helemaal mis hebt. Als je dit toelaat, kan het er uiteindelijk toe leiden dat je terugdeinst, ervan overtuigd dat zij wel rationeel zijn. Dit zal alleen maar leiden tot een nieuwe cyclus van vermijden, verwarren, misleiden en manipuleren.

Manipulatoren proberen hun slachtoffers er vaak van te overtuigen dat alles in hun verbeelding zit. Dat je het allemaal bedenkt. Dat het niet waar is. Ze kunnen iets doen dat je erg van streek maakt, en je vervolgens overtuigen dat jij degene bent overdreven reageert. Het is een heel gevaarlijk spel om te spelen en kan leiden tot langdurig emotioneel misbruik.

Opkomen voor jezelf. Blijf kalm en spreek duidelijk en op een rationele, evenwichtige toon. Als je aan jezelf begint te twijfelen, neem dan even de tijd om erover na te denken. Klopt het wel wat hij zegt? Of is deze persoon je gewoon aan het manipuleren en verwarren? Bedrog en vermijden…


3. Ik hebt een cadeau voor je gekocht / Ik heb toch sorry gezegd, waarom ben je nog steeds boos?

Manipulators en misbruikers staan ​​erom bekend dat ze een cyclus van wangedrag, excuses en vergeving in stand houden. Ze doen iets smerigs, iets naars, daarna gaan ze zich verontschuldigen of het op de allerliefste manier goedmaken, daarmee weer je vertrouwen winnen om het later helemaal opnieuw doen.

Als een manipulator je een cadeau geeft en een onmiddellijke positieve ommekeer van je verwacht, bedank hem dan beleefd voor het geschenk, maar wees vastberaden dat hij geen vergeving kan kopen. Je kunt ook aanbieden om het geschenk terug te geven als dit een vorm van omkoping voor hen is.

Als een manipulator zijn excuses aanbiedt en eist dat je hem onmiddellijk vergeeft, moet je je mannetje staan. Vaak zijn excuses slechts lege woorden. Ze betekenen zeer waarschijnlijk niet dat er een gedragsverandering zal plaatsvinden. Een “Sorry” veranderd niks.


Of als een manipulator een cadeau heeft gegeven en goed-maak seks wil omdat dat toch altijd goed is tussen jullie. Dan manipuleert hij je eigenlijk dubbel op...

Vertel een manipulator die zich regelmatig verontschuldigt dat je hem niet vergeeft totdat je een duidelijke verbetering in zijn acties ziet. Want acties zeggen veel meer dan woorden. En praten is juist waar ze zo goed in zijn…

4. Ik zou je nooit slaan, ik zou je nooit pijn doen

Velen van ons trekken de grens over lichamelijk misbruik, maar zijn zich jammer genoeg minder bewust van emotioneel misbruik. We laten vaak tekenen van emotionele negativiteit langs ons heen glippen, en het wordt meestal weggewuifd als 'niet serieus'.

Manipulatoren weten dit ook. Daarom zouden ze je nooit fysiek slaan. Veel manipulators weten dat fysiek geweld de grens is van de meeste mensen, dus houden ze zich daar aan de grens. Door te stellen dat ze je nooit lichamelijk pijn zouden doen, weerhouden ze je ervan een verband te leggen tussen hun gedrag en giftigheid of misbruik. Want ze hebben je toch niet geslagen?

Maar iets hoeft niet fysiek te zijn om ongepast te zijn! Als je het gevoel heeft dat je emotioneel wordt misbruikt, dat je emotioneel wordt gechanteerd, dat je beslissingen worden gemanipuleerd, moet je dit net zo serieus nemen als lichamelijk of seksueel misbruik.

Enkele waarschuwingssignalen van emotioneel misbruik door een manipulator zijn:

• Verbale bedreigingen

• Vernedering of schaamte

• Gebrek aan privacy of respect voor de persoonlijke ruimte

• Controlerend gedrag

• Overmatig jaloers gedrag

• Onthouding van genegenheid

• Beschuldiging en schuld

• Recht

• Wrok

• Negatieve toon of sarcasme

Houd er rekening mee dat deze symptomen op heel, heel subtiele manieren kunnen voorkomen.


5. Ik doe gewoon wat het beste is voor jou/ ons / onze familie / het bedrijf / ons land

Als je een gelijkwaardige partner bent in een relatie - romantisch, vriendelijk, familiaal of professioneel – dan mag je partner nooit proberen alles onder controle te houden.

Een manipulator zal echter doen alsof ze het beste met je voor hebben en dit echt voor je doen, maar eigenlijk willen ze alleen hun eigen winst nastreven.

Het is vanuit hun gezien, hun positieve intentie voor bijvoorbeeld meer macht, geld, controle, etc. Ze kunnen proberen en hun uiterste best doen om zichzelf heel erg medelevend of zorgzaam te laten klinken, zodat jij eruitziet als de slechte persoon die ze afwijst.

Nogmaals, om een ​​positief resultaat te bereiken, is het belangrijk om stand te houden - vooral in persoonlijke relaties. Vertel de ander beleefd dat dit niet veel te maken lijkt te hebben met je beste belangen en dat het een erg controlerend gedrag van hun kant lijkt. Zeg dat je het recht hebt om je eigen onafhankelijke keuzes te maken en dat keuzes voor jullie beiden samen moeten worden gemaakt.


Manipulatoren zijn giftige mensen.

Gelukkig zijn degenen die manipulatief gedrag vertonen niet altijd een verloren zaak. Sommige mensen zijn zich niet bewust van hun daden of hebben onderliggende problemen waardoor ze de schuld niet op zich nemen.

Toch blijft een manipulator, ongeacht de reden, in gebreke blijven vanwege zijn bedrieglijke of wrede acties. Het is het gevaarlijkst als je er niet van bewust bent dat je het slachtoffer bent van manipulatie.

Als je deze 5 zinnen die manipulators vaak gebruiken in gedachten houdt, kun je misschien deze tactieken herkennen en kun je voorkomen dat je ervoor valt.

Door manipulatieve patronen bij anderen op te merken en te leren hoe je daarop kunt reageren, kun je jouw emotionele en mentale welzijn beschermen. Als manipulators weigeren hun gedrag te veranderen, ga dan niet wachten tot ze veranderen. En wees je bewust dat jij niet de persoon bent die ze kan (laten) veranderen! Ik ken dat redders-syndroom maar al te goed, het brengt alleen jezelf en anderen in gevaar! Zeker als er ook kinderen in het spel zijn...


De sporen van (emotionele) mishandeling kunnen (ook nog op latere leeftijd) klachten geven zoals als een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, geen keuzes durven maken, altijd op je hoede zijn, geen nee kunnen zeggen, slecht grenzen aan kunnen geven, angststoornis, een continu gevoel van schaamte en/of codependency. En wat denk je dan wat voor partner je dan aantrekt?

Een mega rode vlag is het als je sociaal geïsoleerd raakt. Dat je geen vrienden meer over hebt, behalve die van hem. En hij dat aangrijpt om te zeggen; zie je wel, ze geven niet om je. Wat natuurlijk niet waar is. Als je je familie niet meer ziet, want die deugen volgens hem toch niet. Wat absoluut niet waar is. Als je nergens meer naar toe kunt zonder toestemming of controle van hem. Zoek hulp!


Je hoofd kan je voor de gek houden. Vertrouw op je gevoel: Energy doesn't lie!

Als je nog twijfelt of meer voorbeelden wilt van zinnen die manipulators zeggen, ga dan naar het blog: 15 zinnen die manipulators gebruiken.

Het kan ook zijn dat deze persoon een narcist is. Ook hier heb ik meerdere blogs over geschreven. Onder andere over de verschillende types die er zijn. Misschien herken je hier iets in:


Of doe één van de drie tests: Is mijn partner een narcist?


Wil je leren los te komen van een manipulator of narcist? Heb je de behoefte om hierover te praten? Ben je zoekende naar antwoorden? Voel je de drive om dit voor nu en voor altijd te stoppen? Bel of boek direct online een afspraak met mij. Binnen 24 uur heb je een afspraak staan om de volgende stappen te kunnen zetten.

Leef je leven en omring jezelf met mensen die je leven en je positief denken verbeteren! En met hen die je het geluk gunnen! Je bent het waard!

Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. En dat het je heeft geholpen.

Deel het gerust! Vind ik leuk 👍🏼

Je bent niet alleen en je hoeft het niet alleen te doen!


Liefs,

Marga
7.766 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page