top of page

Schrijven als therapie, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 24 sep. 2021


Kun je schrijven gebruiken voor groei en ontwikkeling? Probeer het met deze 7 stappen en beoordeel het zelf!

Heb je het e-book In 10 stappen je hoofd opruimen al gedownload? En ben je begonnen met schrijven? Deze oefening sluit heel mooi aan bij de schrijfopdrachten van het e-book, maar je kunt het ook "los" gebruiken. Met deze eenvoudige stappen kun je een specifieke gebeurtenis, waarbij je last had van emoties en gedachten die niet helemaal passend waren, zelf analyseren.


Deze oefening heb ik afgelopen week in de praktijk toegepast bij een jonge vrouw die na een simpel voorval met vriendinnen, last had van allerlei negatieve gedachten en emoties waarin ze verstrikt raakte...
In 7 stappen RET toepassen

R.E.T. is de afkorting van Rationele Effectiviteits Training of ook wel Rationeel Emotieve Therapie. Het is een methode waarbij je vervelende gedachten, emoties of gedrag waar je last van hebt, kunt omzetten naar een meer effectiever gedrag of naar positievere emoties. Met deze 7 stappen leer je de situatie feitelijk scheiden van de emoties en gedachten. Dit geeft je inzicht in hoe de feitelijke situatie was en hoe je gedachten de waarheid werden. Gedachten zijn maar gedachten. Als je dan je gedachten helder hebt, kun je je afvragen hoe realistisch ze zijn. En of de gedachten je helpen.

Wat is RET?

De RET-methode laat je kijken naar drie dingen: de gebeurtenis of situatie, je gedachten die je daarover hebt en de emoties die je daarbij voelt. Deze methode geeft je inzichten over de situatie en geeft je ruimte om er anders mee om te gaan. RET veranderd niets aan lastige situaties of emotionele pijn. Maar kan je wel helpen als deze pijn maakt dat jij je minderwaardig voelt. Als er vaak situaties zijn waarbij jij je steeds minderwaardig voelt, zonder dat de ander daar een reden toe geeft, kan RET je misschien helpen. Want dan kan het zo maar zijn dat jouw overtuigingen over jezelf je in de weg zitten.

Bij RET gaat het om je Ineffectieve Gedachten, gedachten die ervoor zorgen dat jij je minderwaardig of rot voelt. Dat je iets doet, wat je eigenlijk liever niet doet of anders wilt doen. Deze gedachten helpen je niet verder, maar staan je groei en ontwikkeling in de weg.

Het gaat er niet zo zeer om of die gedachten goed zijn of fout zijn, of je gelijk hebt of niet. Het gaat erom dat deze gedachten je niet helpen en dat je het liever anders zou willen.


Voorbeelden van situaties waarbij je RET kunt toepassen:

 • Spreken in het openbaar of presentaties geven

 • Conflicten

 • (Vlieg- of straat) angst

 • Frustraties

 • Perfectionisme

 • Te veel of te vaak zenuwachtig

 • Aardig gevonden willen worden

 • Teleurgesteld worden

 • Contactproblemen

RET stappen toepassen

Hieronder staan de stappen uitgelegd. Pak pen en papier en schrijf de antwoorden op. Het kan helpend zijn dit meerdere keren te doen en te herhalen. Deze methode kan de gedachten die er al heel lang zijn, niet in één keer oplossen.


Soms zijn er gedachten die al zo lang bij je horen, dat deze gedachten overtuigingen zijn geworden. Dat je deze gedachten bent gaan geloven. En dat je alle gedachten die het tegendeel bewijzen daarom niet kan geloven.

Stap 1 van RET

Beschrijf de Situatie.

Wat is de gebeurtenis of de situatie die het ongewenst gevoel en gedrag oproept? Beschrijf daarbij de situatie zo concreet mogelijk. En hou het hier bij feiten. Bijvoorbeeld: Ik moet een presentatie houden.

Stap 2 van RET

Beschrijf de Emotie en/of gedrag

Welke emoties roepen deze situatie bij je op? Omschrijf het ongewenste gevoel eens? En wat doe je dan wat je liever niet doet of anders wil doen? Beschrijf dit ook hier weer zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: Ik ben bang dat ik dicht klap of uitgelachen wordt.

Stap 3 van RET

Beschrijf de Gedachten

Wat zijn de gedachten over de situatie en over jezelf? Wat vind je daarvan? Als je dit lastig vind kun je jezelf afvragen “wat iemand zou kunnen denken in een dergelijke situatie?”. Bijvoorbeeld: Ik ben waardeloos, ik kan het niet, ik mag geen fouten maken, dan vinden mijn collega’s mij dom.

Stap 4 van RET

Beschrijf de gewenste (en reële) emoties en/of gedrag.

Hoe wil je je gaan voelen als dergelijke situaties zich voordoen? En hoe wil je je gaan gedragen? Formuleer ook dit zo concreet mogelijk wat de gewenste situatie is.

Stap 5 van RET

Daag je niet-constructieve gedachten en je waardeoordeel van stap 3 uit en stel ze ter discussie. Stel jezelf vragen als: klopt het wel wat ik denk? Weet ik dat absoluut voor 100 procent zeker? Kan het ook anders zijn, kan ik het anders zien? Helpt deze gedachte mij om mijn gewenste gedrag te bereiken? Is deze gedachte logisch? Ben ik waardeloos als ik fouten maak? Ben ik dom als ik een fout maak? Als mijn collega’s of manager mij zouden veroordelen vanwege fouten, betekent dit dan ook echt dat ik waardeloos ben? Of kan ik dat ook anders zien? Is het reëel om te denken dat ik geen fouten mag maken?

Stap 6 van RET

Vervang de niet-constructieve gedachten door nieuwe effectievere en gewenste gedachten met een heldere formulering. Je kunt jezelf afvragen welke gedachten je kunnen helpen om het gewenste gedrag te bereiken. Bijvoorbeeld: Als je iets nieuws doet, maak je soms fouten. Dat hoort nou eenmaal erbij en dat begrijpt iedereen. Als iemand mij veroordeelt vanwege een fout of mijn onzekerheid, zegt dat niets over mij, maar wel wat over die persoon. Ik kan voor mijzelf opkomen, dat heb ik vaker gedaan, ik weet hoe dat moet. Ik mag van mijn collega’s en baas verwachten dat ze me op weg helpen. Als ze dat niet doen, kan ik daarom vragen.

Stap 7 van RET

Test het uit! Wees nieuwsgierig! Je kunt het eerst in je fantasiewereld uitproberen en kijk wat het voor je heeft gedaan. Check wat er is veranderd. Zie of het werkt. Helpen de nieuwe gedachten je? Hoe voelt het om er zo tegen aan te kijken? Het belangrijkste is om het te doen. Pas dan kun je evalueren wat werkt en wat niet. Ga dan eventueel terug naar stap 3 en kijk wat je hierin kunt aanpassen.

Heb je hier hulp bij nodig? Wil je meer verdiepende vragen of vind je het lastig verdiepende vragen aan jezelf te stellen, neem dan contact met mij op!

Wil je nu direct de stappen opschrijven? Print dan de invulbladen uit: RET Stappenplan Invulblad
391 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Categorieën

 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn
bottom of page