top of page

5 redenen waarom je onmiddellijk moet stoppen met negatief praten tegen jezelf

Bijgewerkt op: 26 apr. 2022


Hoe je lief kunt zijn voor jezelf en waarom dat zo belangrijk is. Onder vele van mijn blogs en posts staat "Lief zijn voor jezelf". Dat lijkt zo'n eenvoudig zinnetje die je nog net even een fijne boodschap mee geeft. Maar het gaat veel verder dan dat. Waarom is lief zijn voor jezelf zo belangrijk? Waarom moet je stoppen met jezelf naar beneden halen?


Luister je liever naar de Podcast?

Klik dan op de link:


REDEN 1

De belangrijkste reden is misschien wel omdat het je niks oplevert! Als het je iets zou opleveren dan was je allang rijk, slank, succesvol, etc.

Innerchild therapie, stress, depressie
Innerchild, therapie, zelfliefde

REDEN 2

Realiseer je je wel, dat jij ook luistert naar wat jij zegt? Laat dat eerst eens even bezinken...


En kijk dan eens naar deze bakjes met rijst op de foto's. Dit is een experiment die ik met mijn kinderen heb gedaan. 2 bakjes rijst uit dezelfde pan. Tegen het ene bakje zeggen wij lelijke en negatieve dingen zoals "Wat ben je lelijk, wat ben je stom, ik vind je vies, je kan er niks van..." En tegen het andere bakje zeggen we alleen maar lieve en positieve dingen zoals "Wat ben je mooi, wat vind ik je lief, je bent zo geweldig en lekker..." Het eerste bakje werd na een aantal dagen helemaal vies en zwart. De andere verkleurde wel wat na een paar dagen (het is tenslotte rijst!) maar bleef verder mooi.

Wat denk je dat de negatieve woorden doen bij jou die je tegen jezelf zegt? Zou je datgene wat je tegen jezelf zegt ook tegen een kind zeggen? Nee natuurlijk niet! Dus waarom wel tegen jezelf (en je innerlijke kinderen)?

REDEN 3

Ik gaf het net al even aan, wat denk je wat die negatieve woorden doen? Deze woorden hebben een energie, anders gezegd, ze hebben een kracht. Woorden hebben de kracht om je te maken of te breken. Het doet iets in je hoofd en in je lijf. Het beïnvloed je hersenen en je hersenen regulieren je hormonen zoals adrenaline en cortison. En dit kan er voor zorgen dat je last gaat krijgen van depressieve gevoelens...


REDEN 4

Als je last krijgt van depressieve gevoelens kan dat je negatieve uitingen weer 'aanzetten' waardoor je weer meer last krijgt van stress, wat weer zorgt voor meer hormoonaanmaak, wat weer kan zorgen dat je last krijgt van angsten... Wat weer kan zorgen voor meer stress, enz.


Zie je de vicieuze cirkel?


REDEN 5

Als laatste wil ik je meegeven dat het negatief praten een enorme impact heeft op je (waarschijnlijk al gewonde) Innerlijk kind. Stel je eens voor dat je jezelf voor je ziet, gewoon daar waar je nu zit.


Een klein mensje, een mini-ik. Dat meisje of die jongen die het zo goed wil doen.

Die geen fouten wil maken.

Die wil dat jij trots bent...

Het doet ongelofelijk z'n best.

En doet alles zo goed als ze kan.


En zeg dan tegen het kind hardop alles wat je tegen jezelf zegt...

"Wat ben je lelijk, wat ben je stom, ik vind je vies, je kan er niks van..."

Dat is wat je doet.

Steeds weer.

Keer op keer.

Opnieuw jezelf pijn doen.Dus, stop ermee!


Hoe je dat doet? Lees het in mijn andere blogs:


Ik hoop dat dit je wat inzicht heeft gegeven in de werking van negatieve woorden op jezelf. En hoe het een effect heeft op je hele lichaam en geest. Een aantal van mijn clienten is aan de anti-depressieva vanwege angsten. Deze medicatie kan je helpen om uit deze negatieve spiraal te komen. Als je denkt dat het je kan helpen, overleg het dan met je huisarts! Medicatie en therapie gaan heel goed samen. Het geeft je ruimte in je hoofd om te werken aan een ommekeer en heling van binnenuit. Want het uiteindelijke doel is dat je gewoon vanuit jezelf blij en gelukkig kunt zijn.


Wees lief voor jezelf!!!


Check ook eens deze video over het effect van woorden op watermoleculen:

305 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Categorieën

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page